In beeld: haal je voordeel uit een moeilijke bouwgrond en strikte voorschriften

20/01/15 om 16:41 - Bijgewerkt om 16:46

In het Namense platteland bewijst architect Christophe Sechehaye aan de hand van zijn eigen woning dat je wel degelijk aan architectuur kan doen binnen het kader van een verkaveling met strikte stedenbouwkundige voorschriften. En dat je ook je voordeel kunt halen uit een moeilijke bouwgrond.

Het perceel van 12 are groot waarop architect Christophe Sechehaye zijn huis heeft gebouwd, was verre van aantrekkelijk: het was smal en helde ook sterk af. "Van de straat naar de tuin toe was er een hoogteverschil van niet minder dan 12 meter", vertelt de architect. "Deze grond, die vroeger deel uitmaakte van de tuin van de buren, bleef lang te koop staan tot hij werd gekocht door iemand die hem daarna weer heeft doorverkocht. Je zou denken dat niemand hem wilde hebben..."

Uitdaging

De krappe breedte en de sterke hellingsgraad waren niet de enige beperkingen van de grond. Het perceel maakte immers deel uit van een verkaveling en er moest dus worden voldaan aan stedenbouwkundige voorschriften die dateren uit de jaren 70. "Als architect word ik regelmatig geconfronteerd met de - terechte - zorgen van bouwheren wanneer hun project eventueel wat zou afwijken van de bestaande voorschriften. Met dit project wilde ik aantonen dat je wel degelijk aan architectuur kunt doen zonder te moeten afwijken van die voorschriften."

Uitrekken

De lokale stedenbouwkundige voorschriften vereisten een traditionele woning met een zadeldak. Christophe Sechehaye ontwierp daarom het opgelegde traditionele woningtype om aan deze voorschriften te voldoen, maar hij rekte het volume uit zodat het achteraan als het ware zweeft over de helling en ten volle geniet van een panoramisch uitzicht over de lager gelegen Sambervallei.

Verfijnen

Om deze uitgerekte architectuur en de leesbaarheid ervan te versterken, concentreerde de architect zich op het silhouet van het gebouw. Om de traditionele vorm te benadrukken, liggen de puntgevels voor- en achteraan iets dieper in het silhouet en werden ze gerealiseerd in houtskelet en bekleed met cederhout. Het wegwerken van de dakgoten, de coherentie van de kleuren van de gebruikte materialen en het ritme van de ramen - die zowel in de hoogte als in de breedte in overeenstemming zijn met de lijnen van het gebouw - dragen verder bij tot de verfijning van het hele project.

Tekst: Stephan Debusschere

Foto's: Sandy Macharis

Architect: Christophe Sechehaye

Lees meer over:

Onze partners