In beeld: een woning middenin het groen vlakbij het Gentse stadscentrum

08/10/15 om 10:46 - Bijgewerkt om 10:44

Op amper vijf minuten van het centrum van Gent ontwierp het bureau Baeyens & Beck ir. architecten een vrijstaande woning waar bomen en natuur een hoofdrol spelen. De woning is een combinatie van esthetiek en efficiëntie.

Opdrachtgevers Wouter en Emma vonden hun huis in de stad te klein worden en ze misten een tuin. Geenszins van plan om zelf te bouwen en nog minder om buiten de stad te gaan wonen, vonden ze in een randgemeente een stuk grond dat toch hun aandacht trok, hoewel het op het eerste gezicht weinig voordelen bood: het lag achter een ander perceel en was volledig dichtgegroeid met bomen en struiken. Bovendien mochten ze niet alle bomen zomaar rooien van de Stad Gent. Toch zagen ze potentieel en nu hebben ze het beste van twee werelden: ze wonen vlak bij het centrum en toch midden in het groen. Het perceel ligt niet aan de straat en het grenst aan een landbouwgebied. Met de hulp van een boomchirurg en in samenspraak met de stad werd een beperkt aantal bomen gerooid om de bouw van een woning mogelijk te maken.

Voor het ontwerp kwamen ze eerder toevallig terecht bij Baeyens & Beck, nadat ze op hun website foto's van het interieur van vrienden zagen. De contacten werden gelegd, maar ze zouden wel even geduld moeten hebben. "Dat kwam eigenlijk goed uit", vertelt Emma. "We waren eigenlijk ook niet gehaast. Het perceel moest nog helemaal worden opgekuist."Die lange aanlooptijd gaf hen trouwens de kans om het ontwerp degelijk uit te puren.

Tekst: Agnes Mus / Foto's: Luc Roymans

Baeyens & Beck ir. architecten bvba - www.baeyens-beck.gent

Lees meer in Ik ga bouwen & renoveren n°384

Onze partners