In beeld: een originele woning met een ingenieuze indeling van de beperkte ruimte

25/05/16 om 10:12 - Bijgewerkt om 10:12

Op een klein hoekperceel in het midden van de nieuwe wijk Nieuw Leyden bouwden Esther en Arie van GAAGA-architecten een bijzonder huis waarin ze wonen en werken. Aan de buitenkant trekken het grote raam en de inkervingen in de bepleistering de aandacht, binnen zorgt de ingenieuze indeling van de beperkte ruimte voor een bijzondere beleving.

De woning van Esther en Arie bevindt zich in een voormalig industriegebied dat getransformeerd werd in een aantrekkelijk woongebied waar de bewoners hun woning persoonlijk kunnen uitwerken. "We hadden in deze wijk al enkele woningen ontworpen toen we beslisten om er hier een voor onszelf te bouwen", vertelt Esther. En dus ontwierp het koppel "Het Gestreepte Huis". Het is een bescheiden woning aan de rand van het historisch centrum van Leiden. Door de kleine oppervlakte en het beperkt budget is de beschikbare ruimte slim georganiseerd. Er bleef geen vierkante meter onbenut.

Triptiek

Het immense raam aan de noordkant is het resultaat van een opgelegde regel. Om te vermijden dat er in de buurt te veel gesloten gevels zouden zijn, moet een bepaald percentage van de kopgevel open zijn. Er moest dus een raam inzitten. De woning telt trouwens niet veel raamopeningen, maar de openingen die er zijn, zijn groot en bieden interessante vergezichten.

Door de ligging op de hoek en de openbare ruimte aan drie zijden, geniet de woning van een veelzijdige oriëntatie. Bovendien is de positie van de raamopeningen afgestemd op de ligging van de woning. Ze zijn zodanig geplaatst dat ze het uitzicht optimaal omkaderen. Dit is het meest opvallend op de eerste verdieping, waar het hoge raam in de vide samen met de twee andere vensters een triptiek vormt. Het is een soort visuele samenvatting van de directe leefomgeving: aan de noordzijde de hemel met steeds wisselende wolkenformaties, in het oosten de platanen en in het westen de buurwoningen.

Het raam in de vide lijkt wel een beeldscherm dat een fascinerend spel toont van licht, kleur, wolken en vliegtuigstrepen. "Het steeds wisselende wolkenspel vind ik heel rustgevend. En omdat het aan de noordkant is, krijg je in de zomer ook niet te veel zon binnen. Het is eigenlijk een leuke verrassing. Ik had bij de start immers niet verwacht dat je de wolken en de lucht altijd zo mooi zou zien. Ik dacht enkel in termen van binnenvallend daglicht", aldus Esther.

Een streepje voor

Al van bij het begin wisten Esther en Arie dat ze geen bakstenen wilden, maar wel bepleisterde gevels, voor een samenhangend geheel. De bepleistering werd trouwens aangebracht op metselwerk van afgekeurde bakstenen, op zich een positieve bijkomstigheid op het vlak van duurzaamheid en recyclage.

Toch wilden ze iets extra toevoegen. Ze wilden "iets doen" met inkervingen. "Je ziet het vaak op historische gebouwen. Wat ze vroeger deden, kan nu ook, vonden wij en dus hebben we dat idee verder uitgewerkt", legt Arie uit. Ze bedachten een patroon van meerdere horizontale lijnen op onderling wisselende afstanden die over de hele woning doorlopen. Het strepenpatroon versterkt de veelzijdigheid van het gebouw, verbindt de verschillende gevelvlakken met elkaar en versterkt de kubusachtige basisvorm.

Tekst: Agnes Mus - Foto's: Luc Roymans

Lees meer in 'Ik ga bouwen & renoveren' n°391

GAAGA studio for achitecture - www.gaaga.nl

Onze partners