In beeld: een moderne, uitgelijnde woning met gedurfde volumes

12/05/16 om 09:09 - Bijgewerkt om 09:09

Deze moderne woning is het resultaat van een doorgedreven zoektocht naar de juiste volumetrie. De eenvoudige vormen werden met veel zorg en precisie samengevoegd, soms uitspringend dan weer mooi uitgelijnd. Een trio van materialen zorgt voor reliëf in de zuivere lijnen die architect Michaël Hick uittekende.

Hélène en François, allebei afkomstig uit Visé in de provincie Luik, wilden in de buurt hun eigen huis bouwen. Ze vonden al snel een ruim en vlak perceel in een verkaveling niet ver van het stadscentrum, en konden nu luidop beginnen dromen van hun moderne nieuwe woonst.

Uitgangspunten

De bouwheren hadden al een duidelijk programma voor ogen. Het huis moest ruim genoeg zijn voor een gezin van vier. Maar de eigenaars wilden ook een keuken van waaruit ze volop van de omgeving konden genieten, met een gul uitzicht over de tuin. Ook moest er een klein privékantoor komen, dicht bij de leefruimte maar toch volledig afsluitbaar. Verder wilde het echtpaar een dubbele garage en een zwemkanaal. Uiteraard moest het ook een energiezuinige woning worden, die aan de huidige normen voldeed. De architect bundelde al deze wensen samen en haalde maximaal profijt uit het terrein. Door de woning naar het zuiden te plaatsen, kan hij genieten van extra zonnewinsten.

De juiste vormgeving

Het perceel was geen mooie rechthoek. Twee van de vier perceelgrenzen waren doorslaggevend voor de inplanting van het huis. De schuine voorgevel, gevormd door het volume van de garages en de muur in natuursteen, staat loodrecht op de noordrand van het terrein. Terwijl de oostelijke grens een tweede richtlijn vormt. In feite gaat het dus om twee in elkaar grijpende rechthoeken. Alle elementen in het project - zowel architecturaal als in het landschap - verhouden zich tot een van beide systemen. Zo staat het zwembad loodrecht op de schuine muur, terwijl een speelterrein evenwijdig loopt met het salon.

Een muur als richtlijn

Al van bij de eerste oogopslag, springt een element onmiddellijk in het oog. De schuine muur, die bewust verschilt van de algemene volumetrie, markeert duidelijk de inkom. Hij loopt uit op een loodrechte muur in natuursteen die richting voordeur buigt en binnen verder doorloopt. Het grote hoekraam werpt een blik op de keuken en laat de eerste zonnestralen in huis doordringen.

De inkomhal linkt beide volumes aan elkaar en vormt de overgang tussen de muur in aluminium waar de garage stopt en de muur in natuursteen waar de leefruimte begint. Die laatste loopt buiten helemaal door tot de tuin en biedt het overdekte terras de nodige intimiteit ten aanzien van de buren. Het ruwe uitzicht van de natuursteen contrasteert met de gladde en glanzende afwerking van het zwart aluminium. De matte en uniforme witte bepleistering geeft het geheel dan weer een lichtere toets. De afwisseling tussen de drie materialen met elk een andere afwerking en kleur, verrijkt en verfijnt de bedoelde volumetrie van het project.

Tekst: Marie Delooz - Foto's: Laurent Brandajs

Lees meer in 'Ik ga bouwen & renoveren' n°390

Architectenbureau sAmH - www.samh.be

Lees meer over:

Onze partners