In beeld: een glazen kubus met wonderlijk zicht op de vallei

23/02/15 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:39

Om in te spelen op de wensen van de bouwheer en het project te laten versmelten met de bijzondere locatie, koos architect Olivier Fourneau voor een houtskeletwoning met een duidelijke en toegankelijke structuur.

Al op de bochtige weg naar deze bijzondere villa raken we gecharmeerd door de warme en gevarieerde kleuren van het bos van Wihou. Het groene kader van Argenteau - deelgemeente van Visé hoog boven de oevers van de Maas - oogt dan ook bijzonder fraai. Een plek waar inspiratie zo lijkt binnen te wandelen. En waar het leven aangenaam voortkabbelt.

Na jaren in een groot huis te hebben gewoond en nu de kinderen het ouderlijke nest hadden verlaten, verlangden Charlotte en Thibaut naar een woning die meer op hun maat was gebouwd en afgestemd op hun nieuwe behoeftes. Rust en natuur werden de twee codewoorden in de zoektocht naar een geschikte locatie. Die vond het koppel uiteindelijk niet ver van hun roots. Toen ze er botsten op een met bomen omringd hellend stuk bouwgrond, was het liefde op het eerste gezicht. De ligging was perfect, het zicht op de vallei weids en de kleine kapel aan de voet van het perceel betoverde van meet af.

Een met de natuur

Charlotte en Thibaut hadden een duidelijk beeld voor ogen van hoe hun toekomstige woning er moest uitzien: veel licht, zonder al te veel franjes, nauw aansluitend op het landschap en de omringende natuur en met respect voor de locatie. Voor allebei moest de keuken een onderdeel van de leefruimtes worden. Charlotte wilde dan weer een meditatieruimte, terwijl Thibaut verlangde naar een waterpartij. "Ik hou enorm van water", vertrouwt hij ons toe. "Het stroomt zoals de tijd, het reinigt, het is puur en mooi, en het straalt leven uit." Die verlangens combineerde de architect met de eigenheden van het terrein in een origineel en bijzonder project. Hij benutte de helling van het perceel om de woning quasi onzichtbaar te maken vanaf de weg. "Het was de bedoeling een bescheiden en discreet huis te bouwen dat niet zou vloeken met de bosrijke omgeving", legt Olivier Fourneau uit. Geen bombastische architectuur dus, maar eerder een sobere stijl. Zodat de glansrol weggelegd blijft voor de natuur.

Open en badend in het licht

De ideale oriëntatie van het terrein - met de tuin en het weidse zicht in het zuidwesten - en de bescherming van de loofbomen errond, resulteerde in een woning die quasi een is met het landschap. Een woning die een uitzonderlijke openheid uitstraalt, zonder dat dit ten koste ging van de privacy van de bewoners. De keuze voor een houtstructuur lag bijgevolg voor de hand. Het houtbouwsysteem met palen en balken maakt immers een zeer open structuur mogelijk, zonder dat dit de initiële structuur in het gedrang brengt. Tegelijk sluit dit systeem perfect aan op de leefwijze van de bewoners en wordt de relatie met de omgeving optimaal in de verf gezet.

Tekst: Marie Delooz / Foto's: Laurent Brandajs

Lees meer in 'Beter bouwen & verbouwen' n°307

Olivier Fourneau Architectes - www.fourneau.eu

Onze partners