In beeld: een deels zelfgebouwde woning met veel oog voor ecologie

27/01/15 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

In de schaduw van een honderdjarige appelboom en boven op een heuvel in het Waalse Andenne, rees deze - deels zelfgebouwde - woning op. Met veel oog voor ecologie en in harmonie met de omgeving dankzij de omgekeerde indeling.

Eigenlijk waren Yungi en Raphaël op zoek naar een bestaande woning toen ze per toeval op het nieuwbouwproject van Atelier Chora botsten. Van bij het eerste bezoek was het jonge koppel meteen verkocht en legden ze een afspraak vast met Emeric Marchal, eigenaar-architect van Chora. "Vanaf toen ging alles vanzelf", geeft Yungi toe. "De kennismaking met Emeric, de keuze van de grond, de uitvoering van het project. Van bij die eerste ontmoeting bleken we op dezelfde lijn te zitten. Onze gemeenschappelijke ideeën en waarden leidden uiteindelijk tot een zeer persoonlijk woonproject."

Verlanglijstje

Voor ze goed en wel van start gingen met de bouw van hun nieuwe thuis, hadden de bouwheren een zeer gedetailleerd verlanglijstje: een duidelijke link met de tuin en de omringende natuur, veel licht en warmte van de zon binnenhalen dankzij een goede oriëntatie, een centrale rol voor de leefruimtes, open ruimtes combineren met intiemere zones, thermisch en akoestisch comfort en bovenal, het behoud van de honderdjarige appelboom op het perceel. "We droomden van een woning die alle zintuigen prikkelde", zegt Yungi. Daarnaast moest er voldoende ruimte zijn voor een gezin met twee kinderen én moest er nog een professioneel gedeelte op het terrein ingeplant worden.

Tekst: Marie Delooz / Photos: Laurent Brandajs

Lees meer in 'Beter Bouwen & Verbouwen' n°306

Atelier Chora - architect Emeric Marchal - www.atelier-chora.be

Lees meer over:

Onze partners