In beeld: een compact huis met een enorm ruimtegevoel

22/10/14 om 10:23 - Bijgewerkt op 23/10/14 om 12:02

Aan de basis van het ontwerp van deze compacte gezinswoning lag het spievormige perceel én de mogelijkheid om het huis centraal op dat perceel te bouwen. Geen in- of uitsprongen, wél een gave witte blok met grote uitsparingen voor de ramen, die gedoseerd de gevels perforeren.

De basisgegevens: een spievormig perceel - niet zo evident om op te bouwen -, de grote tuin, slechts één buur aan de noordzijde en een afgelegen straat. Dit alles inspireerde de architecten van Nelva architecten om een compacte witte woning te bouwen die zich helemaal opent naar de tuin. Geen in- of uitsprongen, geen spel met volumes, maar een stevig gewortelde bijna-kubus. Op de benedenverdieping werd veel glas gebruikt in de gevels, het glas loopt zelfs ter hoogte van de eethoek overhoeks verder. Ter hoogte van de verdieping zijn de gevels meer gesloten. De raamopeningen die er variëren in afmetingen, benadrukken nu eens de openheid, dan weer de massiviteit van de gevel. "We houden zelf van het contrast tussen open en gesloten", zegt de architect. "Door met kleine, zich herhalende ramen te werken, nemen we de massa van de gevel eigenlijk niet weg. De afwisseling zorgt voor een speels contrast dat de gevel tot leven brengt."

De zuidgevel is ter hoogte van de verdieping zelfs helemaal gesloten. Aan de noordzijde daarentegen - waar zich ook de toegang van het huis bevindt - werd wel glas gebruikt, maar in een matte versie: die zorgt voor lichtinval zonder inkijk.

Lees meer in Ik ga bouwen & renoveren n°375

Nelva architecten / www.nelva.be

Onze partners