In beeld: een comfortabele lage-energiewoning met een beperkt budget

19/02/15 om 12:00 - Bijgewerkt om 13:46

Kleiner wonen betekent niet per se minder comfort. Met deze lage-energiewoning bewijst architect Pieter Vanreusel dat je alleszins niet moet inboeten aan comfort en ruimtelijkheid.

Op een restperceel met strenge bouwvoorschriften bouwde de architect in opdracht van en samen met zijn broer en schoonzus een woning met een ongewoon zadeldak. Met een degelijk voorbereid ontwerp slaagde hij erin om alle functies die een gezinswoning nodig heeft te realiseren in dit toch wel beperkte volume.

Zoals veel jonge koppels gingen de opdrachtgevers eerst op zoek naar een woning die ze konden verbouwen. Telkens moest de architect hen teleurstellen, want steeds bleek de aankoopprijs van het pand samen met de kostprijs van de verbouwing te hoog gegrepen. Nieuwbouw leek helemaal onbereikbaar wegens de te hoge prijzen van de bouwgrond.

Tot ze dit restperceel met een bescheiden oppervlakte vonden. De grootte was ongetwijfeld een uitdaging voor de architect. Hij tastte met zijn ontwerp de grenzen van de verkavelingsvoorschriften af. De bebouwbare oppervlakte bedroeg slechts 75 m2. Met een maximale kroonlijsthoogte van 4,5 meter en de noklijn - meest voor de hand liggend - evenwijdig met de straat was het bouwvolume wel erg beperkt (394 m3). Door de nok van het zadeldak echter een kwartslag te draaien, dus loodrecht op de straat, en de maximale dakhelling van 50 graden aan te houden, creëerde hij een hoger puntdak met 90 m3 extra volume. Zo ontstond bovendien een extra verdieping. Dat maakte het mogelijk om alle functies in de woning onder te brengen, weliswaar erg compact. Op zoek naar extra oppervlakte voorzag de architect in het ontwerp een volledige kelderverdieping voor een bijkomende multifunctionele ruimte, een berging en een "lichtput" met terras en buitentrap.

Onvoorziene omstandigheden

Tijdens de graafwerken werden de opdrachtgevers en de architect echter geconfronteerd met het fenomeen "spanningswater", waarbij grondwater onder een slecht of niet doorlatende grondlaag zit en onder druk staat. Om het instorten van de put en erger te voorkomen besliste de architect om de werken stil te leggen. Een onverwachte wending, aangezien het voorafgaand bodemonderzoek, de waterpeilbuis, noch de ingewonnen adviezen in die richting wezen. De kelder alsnog op een veilige manier realiseren, zou een onverantwoorde meerkost betekenen aan keerwanden en een aangepaste grondwaterstandverlaging.

De kelderverdieping opgeven was een zware dobber, want daardoor viel heel wat woonruimte en comfort weg. Maar die tegenvaller had ook een voordeel: het gaf de opdrachtgevers financieel wat meer armslag. Zo konden ze de badkamer en de keuken meteen laten uitvoeren zoals ze die wensten, terwijl in het vorige ontwerp een voorlopige versie voorzien was. Het ontwerp van de andere verdiepingen is nauwelijks gewijzigd. Bovendien werd de woning nu compacter, en dus nog energiezuiniger.

Tekst: Agnes Mus / Foto's: Liesbet Goetschalckx

Lees meer in 'Beter bouwen & verbouwen' n°307

vandamme vanreusel architecten - www.vandamme-vanreusel.be

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info