In beeld: Duurzaamheid en eenvoud voor levenslang wonen

14/07/15 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:38

In Sint-Idesbald ontwierp het bureau Gd Architecten een eenvoudige vrijstaande woning. Dat het bureau woonefficiëntie en esthetiek daarbij harmonieus wist te combineren, is zonder meer een aspect van duurzaamheid. Het concept vergemakkelijkt tevens het wonen op oudere leeftijd.

Het verhaal is klassiek. Twee mensen ontmoeten elkaar en bouwen hun levensnest. Ann en Frank hadden het dan ook getroffen toen ze in Sint-Idesbald nog een fraai lapje grond vonden. Ze behoren vandaag wellicht tot de weinige uitzonderingen want grond is er schaars en bijgevolg duur. Architect Wouter Geldhof van GD Architecten werd erbij geroepen om het ontwerp uit te tekenen.

Via Google

GD Architecten in Koksijde weet op een bijzondere manier en dankzij een grote luisterbereidheid de bouwwensen te vertolken van hun opdrachtgevers. Deze kenmerken speelden natuurlijk mee in de keuze van een architect, al moet ook de chemie tussen architect en opdrachtgever werken. Hoe Ann en Frank hun architect concreet hebben gevonden? "We hebben via Google gezocht en zijn zo bij Wouter Geldhof terechtgekomen. Voor ons was het belangrijk om de stijl en aanpak van de architect te leren kennen. Ook een pluspunt was dat hij een architect uit de regio is."

Schot in de roos

De bouwwensen van de opdrachtgevers waren min of meer klassiek. Al zit de finesse van hun woonwensen vervat in de vraag naar een 'open huis'. "Ik wilde zo weinig mogelijk binnenmuren", zegt bouwheer Frank. Dit met de bedoeling om de ruimte maximaal te optimaliseren.

Precies door de goede communicatie tussen beide partijen was het eerste voorstel van architect Wouter Geldhof meteen een schot in de roos. Het finale ontwerp week er nauwelijks van af. Het enige punt van 'discussie' had betrekking op de enige gang in de woning. Voor de architect was het zonneklaar dat die er moest komen om de ruimtes krachtiger te definiëren en het grondplan beter te ordenen. In de configuratie van het grondplan zorgen deze gang en de traphal ernaast voor de horizontale en verticale circulatie in huis.

Tekst: Philip Willaert

Foto's: Liesbet Goetschalckx

Gd Architecten

Lees meer over:

Onze partners