In beeld: dit kubushuis voelt tien keer groter en lichter aan

27/04/15 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

Kubussen die in elkaar passen en die van elkaar loskomen, een strak aangehouden architecturaal ritme, een optimalisatie van de ruimtes en overal licht. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van deze atypische woonst ontworpen door het bureau LRArchitectes, in een prachtig groen hoekje van de provincie Henegouwen.

Een kubusarchitectuur met insprongen en verlengingen, contrasterende materialen op de gevel en velden zover het oog reikt aan de straatkant... Dit huis, gebouwd in 2007, is een blikvanger die niemand onberoerd laat. "Dat is eigen aan dit soort constructie", merkt architect Pascal Rahier op. "Ze zet aan tot nieuwsgierigheid en discussie..."

Het voelt tien keer groter aan

Binnen deze open architectuur, waarbij met de volumes wordt gespeeld om het ruimtegevoel te versterken, lijken de bescheiden 140 m2 bewoonbare oppervlakte letterlijk uitvergroot. "Ondanks de beperkte vierkante meters lijkt de leefruimte, die de inkom, de eetkamer, het bureau en de keuken omvat, erg ruim", stelt de architect. Door de eerste drie ruimtes te verbinden met behulp van schuifdeuren en door het ontwerpen van een halfopen keuken, is hij erin geslaagd om een heel open effect te creëren.

In de leefruimte is de plafondhoogte hoger dan elders. Ze bedraagt er 2,90 meter, tegenover 2,30 meter in de keuken en het bureau. Deze hoogte, die ook het gevolg is van technische redenen in verband met de gevels, draagt bij tot dit ruime gevoel. In het bureau en de keuken zorgt het niveauverschil dan weer voor de nodige intimiteit. "Het geluid weerklinkt er ook anders", vermeldt de architect.

Een hedendaags gevoel

Nadat ze vruchteloos hadden gezocht naar een huis dat voldeed aan hun verwachtingen binnen de Brusselse regio, gingen de bouwheren op zoek naar een bouwgrond buiten de stad - hoofdzakelijk om budgettaire redenen -, liefst in de buurt van een station. "Hoewel we maandenlang hebben gezocht naar een dergelijke ligging, vonden we niets... Uiteindelijk lieten we ons verleiden door deze bouwgrond van 11 are groot, met een westelijk georiënteerde tuin."

De bouwheren hadden vanaf de start een redelijk nauwkeurig idee betreffende de stijl van het huis dat ze wilden bouwen en aarzelden niet om de architect foto's te tonen van huizen die ze mooi vonden. "We houden van hedendaagse architectuur, met platte daken, asymmetrische gevels en grote raamopeningen. Wij wilden ook een ruime benedenverdieping."

Tekst: Virginie Stassen

Foto's: Laurent Brandajs

Architect: LRArchitectes

Onze partners