In beeld: dit gedurfde huis is quasi onzichtbaar vanop de straat

12/01/15 om 11:46 - Bijgewerkt om 11:46

Gilles Desirotte en Nathalie Donckels bouwden een gedurfd huis: ingewerkt in de helling, deels bekleed met koper en voorzien van een groendak. Het idee: het huis discreet integreren om de buren hun uitzicht niet te verstoren. Het opzet is geslaagd!

Verzonken in het hellende terrein en verborgen achter een haag komt deze woning bijzonder discreet over. "De buren hadden pas door dat het een huis was, toen de zonnepanelen werden geïnstalleerd", lachen Gilles Desirotte en Nathalie Donckels. "Ze dachten dat het niet af was, omdat er geen ramen waren aan de straatkant." Het huis is inderdaad zo goed in het hellende terrein geïntegreerd dat je het van op de straat bijna niet ziet. "Dat was ook de bedoeling", preciseren de twee architecten. "We genieten hier van een mooi uitzicht en we wilden niet dat de mensen die door de straat komen daar niet meer van zouden kunnen genieten. We wilden hun dit uitzicht niet ontnemen." Continuïteit en integratie waren dus bepalend bij het ontwerpen van dit project.

"Oorspronkelijk zochten we eigenlijk een huis om te renoveren", vertrouwt Gilles Desirotte ons toe. "Als architect is het altijd moeilijk om je eigen woning te tekenen. Een verbouwing leek ons minder ingewikkeld." Maar toen stond deze bouwgrond te koop die hen erg aanstond: een diep, bebost perceel, afhellend aan de straatkant en vlak naar achter toe, doorkruist door een beek. "We vielen eigenlijk voor de beperkingen van deze bouwgrond: de helling, de beperkte breedte en de niet geweldige oriëntatie. Zij bepaalden de grote lijnen van het project. Bovendien liet het vlakke deel toe om een speelzone voor de kinderen in te richten. Daarnaast was ook de prijs aantrekkelijk!"

Tekst: Anne-Catherine De Bast / Foto's: Laurent Brandajs

Ik ga bouwen en renoveren n°377

Quatre Architecture - www.quatre.eu

Onze partners