In beeld: deze woning in houtbouw gaat volledig op in de bosrijke omgeving

18/02/15 om 11:46 - Bijgewerkt om 11:46

Een nieuw huis in een bos in Brecht staat onopvallend tussen bungalows en chalets uit de jaren 60 en 70. Een lichte structuur in houtskelet, die keurig tussen de bomen is gemikt.

Het regent. De vakantiewoningen in de buurt tekenen zich met hun witte muren af tegen het landschap. Het zijn geen schoonheden. Huizen die met de jaren zijn uitgebreid, een wirwar van gebouwen en bijgebouwen. "Het jammere is dat de mensen die vroeger beslisten om in het bos te gaan wonen, het daar vaak te donker vonden en dus alle bomen omver kapten om meer licht te krijgen. Een merkwaardige contradictie, die we bij dit project wilden vermijden", zegt Matthias Brusselmans van A2D-architects.

Het licht glooiende perceel ligt aan de rand van het bos. In het midden loopt een beek en staan enkele dennenbomen. "Het is een unieke locatie. Maar de vraag is hoe je moet bouwen om het karakter van het terrein te bewaren en zo weinig mogelijk grond te verzetten. Uiteindelijk hebben we een huis op palen ontworpen. Vanuit die hoge positie heb je meteen ook een mooi uitzicht. Een ander punt is dat we rekening hielden met de bomen. Op de plaats waar we normaal zouden bouwen, staan enkele hoge dennen. We hebben het ontwerp hieraan aangepast. Vandaar die grillige vorm."

Eigenares Claudine is alvast tevreden. "Je ziet weinig creativiteit in nieuwbouw. Ofwel is het een fermette met baksteen, ofwel is het een kubusstructuur. Ik was ook gauw gewonnen voor het idee om het perceel niet volledig in te palmen. In het verleden bouwden mensen erop los. Een boom meer of minder om een terras aan te leggen, was geen punt. Vandaag is de gemeente moeilijker. Je mag binnen bepaalde perken ontbossen maar je moet wel een compensatie uitvoeren. Ik heb een aanzienlijke vergoeding betaald."

Tekst: Wim Deloof / Foto's: Liesbet Goetschalckx

Lees meer in 'Beter bouwen & verbouwen' n°307

A2D Architects -www.a2d.be

Onze partners