In beeld: deze strakke, lichte woning werd subtiel aangepast voor een rolstoelgebruiker

22/03/16 om 14:23 - Bijgewerkt om 14:21

Achter een gesloten voorgevel schuilt een comfortabele, lichte woning met voldoende plaats voor een jong koppel dat voor een gezinsuitbreiding staat. Daarnaast zijn er in de woning enkele opvallend onopvallende faciliteiten aanwezig voor een rolstoelgebruiker.

Opdrachtgevers Anke en Guy hadden al duidelijke wensen toen ze bij LV-architecten aanklopten. Naast het klassieke lijstje met het aantal kamers, veel licht en ruimte hadden ze ideeën over de indeling: ze wilden een gesloten voorgevel, achteraan een vide met een grote raampartij, een inpandige garage en een lift.

Maar ook over een aantal details hadden ze een uitgesproken mening. Zo wisten ze dat ze lage led-verlichting wilden in de inkom- en de nachthal, kamerhoge deuren op het gelijkvloers, een pivoterende voordeur en geen hoogteverschillen tussen binnen en buiten.

Discreet aangepast

Voor het eerste ontwerp vroegen de architecten carte blanche - het eerste plan triggert de mensen en is de start van een dialoog. Guy: "Beneden waren we het meteen eens over het ontwerp. Boven hebben we alleen de plaats van de slaapkamer veranderd. Die was aanvankelijk achteraan en van glas, maar omdat we vreesden dat we daar last zouden hebben van lawaai, te veel licht of inkijk, is ze naar de voorkant verhuisd."

Vijftien jaar geleden kwam Guy door een ongeluk in een rolstoel terecht. Het hoeft geen betoog dat 'praktisch' een belangrijke richtlijn was voor de indeling en afwerking. Dat de woning van een rolstoelgebruiker echter niet gedomineerd hoeft te worden door enkele praktische ingrepen, bewijst deze strakke woning die op een discrete manier aangepast is aan Guys noden. De plaats van de lift speelde ongewild een belangrijke rol bij de indeling van de woning.

Totaalpakket

De achtergevel bestaat grotendeels uit glas. Een degelijke profielkeuze was dan ook belangrijk en in dit geval ging de keuze naar vliesgevelprofielen. Het schuifraam naar het terras verdiende bijzondere aandacht: er werd voor een verdoken ontwatering van het profiel gekozen omdat er geen zicht- of tastbaar niveauverschil mocht zijn tussen binnen en buiten.

Aan de grote raampartijen zijn screens langs de buitenkant een absolute must, het zou binnen anders veel te heet worden in de zomer. Guy: "Als de screens naar beneden zijn, valt de temperatuur heel goed mee. We hebben ook airco maar eigenlijk kun je met de screens de hitte heel lang buiten houden."

Aan de bandramen boven werden rolluiken voorzien. Even was het een optie om hetzelfde te doen aan het hoekraam in de zithoek maar dan kon de hoek niet afgewerkt worden zoals de opdrachtgevers het graag wilden. Om de hoek visueel zo veel mogelijk open te werken was een fijne afwerking nodig. De kolom aan de binnenzijde van het hoekraam is vrijstaand en zorgt ervoor dat die ramen tegen elkaar komen, wat met een screen niet mogelijk zou zijn.

Tekst: Agnes Mus / Foto's: Liesbet Goetschalckx

Lees meer in Ik ga bouwen & renoveren n° 388

LV-architecten - www.lv-architecten.be

Onze partners