In beeld: deze ruime penthouse biedt een adembenemend uitzicht over Brussel

17/12/15 om 08:53 - Bijgewerkt om 08:52

Bovenop de twaalfde verdieping van een gebouw, langs een brede bomenlaan, biedt de penthouse van Cathy en Jean een adembenemend uitzicht op de hoofdstad. Architecte Laurence Dardenne van Ella-architecture richtte deze ruime casco in tot een ruime duplex.

Toen het koppel dit ruime volume - verspreid over twee verdiepingen en zonder binnenafwerking - kocht, leek helemaal niet op de chique en gezellige woonst die het resultaat is van de verbeelding van de architecte. In het begin leek alles mogelijk. Algauw bleken de opties beperkt want de eigenaars wilden de belangrijkste kwaliteit van de plek opwaarderen. Laurence Dardenne: "In tegenstelling tot wat je op het eerste gezicht zou denken, bood deze duplex niet zo veel alternatieven als we de ruimte open wilden laten. Als we met andere woorden de juiste verhouding tussen leeg en vol wilden bereiken." Een dergelijk volume vol wanden plaatsen om kamertjes te maken, zou inderdaad zonde geweest zijn.

Bouwen op het dak

Tegenwoordig gebeurt het wel vaker dat er bovenop een bestaand gebouw extra verdiepingen worden gebouwd om de bewoonbare oppervlakte op te drijven. Dankzij een dergelijke ingreep door bouwpromotoren vonden Cathy en Jean de ideale plek voor hun Brusselse woonst. De toekomstige bewoners kochten een cascovolume (gesloten ruwbouw) gespreid over twee verdiepingen, gebouwd op het dak van een bestaand gebouw. De enige beperkingen: het trapgat, de liftschacht en de technische leidingen. Het is echter niet evident om nieuwe elementen in een bestaande structuur in te passen. Laurence Dardenne deed dan ook een beroep op het advies van een ingenieur om de plaatsing van de mezzanine te berekenen. Om het gewicht op het bestaande dak te beperken, werd het oude dakpakket met isolerende chape en waterdichting verwijderd en kreeg de betonnen vloerplaat hier en daar verstevigingen om de nieuwe stalen kolommen te kunnen dragen.

Dubbele plafondhoogte

De architecte had het grote volume kunnen opdelen in twee volledige verdiepingen om de ruimte maximaal te benutten. Maar zo zou de intrinsieke ruimtelijke kwaliteit van de plek volledig verloren zijn gegaan: het ruimtelijk gevoel dat er nu heerst dankzij de dubbele plafondhoogte. De architecte wilde dan ook meteen deze atypische hoogte zo veel mogelijk behouden om de openheid van de ruimte te kunnen benutten.

Alleen de meer intieme vertrekken kregen een beschutte plaats onder de mezzanine. Dat tussenplateau van 80 vierkante meter verstoort het ruime gevoel van de loft echter niet. Eigenlijk is het allemaal een kwestie van verhoudingen: al verdeelt de mezzanine het volume gedeeltelijk, ze dringt zich niet op en is harmonieus verbonden met het geheel door haar openheid bovenaan. De vide blijft de overhand behouden terwijl de 'volheid' deze 'leegte' net opwaardeert. De volledige transparantie geeft de loft een aangenaam open gevoel.

Tekst: Marie Delooz / Foto's: Laurent Brandajs

Lees meer in Ik ga bouwen & renoveren n°386

Architecte Laurence Dardenne - www.ella-architecture.com

Onze partners