In beeld: deze compacte passiefwoning baadt in het zonlicht dankzij grote raampartijen

16/12/15 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:48

Dit passiefhuis kenmerkt zich door een flexibele indeling rond een vaste kern. Het open grondplan laat ruimte voor leegte. De materiaalkeuze injecteert warmte in het geheel. Een opmerkelijke woning waar comfort, architectuur en energiebewustzijn elkaar vinden.

"Open-minded", zo beschrijft architect Bart Cobbaert van denc!-studio zijn klanten. In de voorontwerpfase van deze woning passeerden verschillende varianten de revue: eentje met een puntdak, een verdieping, een veelhoekig grondplan. Toen de architect een woning schetste met de meest simpele vorm - een balk zonder verdieping en met plat dak - kwam de klik.

Een open grondplan ontvouwt zich rond een kleine centrale vaste kern met daarin de badkamer. De twee slaapkamers zijn door niet-dragende muren en een plafondhoge maatkast van elkaar en de rest van het huis afgescheiden. De keuzes zijn allerminst aan het toeval overgelaten. Architect Bart Cobbaert: "Hier woont een gezin met drie bijna volwassen kinderen die binnen afzienbare tijd zullen uitvliegen. Na rijp beraad bleek dat voor elk een kamer niet noodzakelijk was en beslisten ze een kamer te delen. Die kan later een logeerkamer worden, of de scheidingswand gaat gewoon weg."

Thermosprincipe

Ook een centraal gepositioneerde badkamer is niet de meest evidente ingreep. Architect Cobbaert: "Je geeft het directe uitzicht op maar je krijgt automatisch privacy. Daglicht is natuurlijk een must en dat hebben we opgelost door een lichtkoepel boven en met dezelfde afmetingen als de douche."

Een nog belangrijker argument voor de sanitaire cel op deze plek, is het energetische verhaal. Bart Cobbaert: "De badkamer is de plek waar je het meeste warmte nodig hebt. Door de centrale ligging wordt die badkamer omgeven door de rest van het huis, als in een thermos van zo'n 20°. Als je het in die badkamer 24° warm wilt hebben, hoef je die maar 4° bij te verwarmen. Een groot verschil met een badkamer aan de zijkant of in een uitbouw van een huis waar je een groter temperatuurverschil zou moeten overbruggen."

Tekst: Sofie De Vriese / Foto's: Luc Roymans

Lees meer in Ik ga bouwen & renoveren n°386

Architect Bart Cobbaert - www.dencstudio.be

Onze partners