In beeld: de natuurlijke lichtinval staat centraal in deze transparante woning

09/07/15 om 13:44 - Bijgewerkt op 23/02/16 om 10:15

Op een boogscheut van de stad en toch midden in het groen ontwierp architect Steven van Besien voor zijn gezin een transparante rijwoning. Door vloeren en plafonds te verhogen of te verlagen, en vides te integreren bracht hij op elke plek in de woning natuurlijke lichtinval en staan alle leefruimtes en de tuin rechtstreeks met elkaar in contact.

Steven en zijn vrouw Elke wilden graag in de zuidelijke rand van Antwerpen wonen, net buiten de ring. De beschikbare bouwgrond is daar echter bijzonder schaars, dus ging hun eerste gedachte naar een renovatie eerder dan een nieuwbouwwoning. Ze hadden al een vijftiental woningen bezocht, maar het lag moeilijk. Elke wilde liefst een woning die al redelijk "af" was, terwijl Steven zich voortdurend afvroeg of die verbouwing wel op een degelijke manier was uitgevoerd. Hij wilde liever zelf aan een volledige renovatie beginnen, zodat hij wist waar hij mee bezig was.

Tijdens hun zoektocht hadden ze dit stuk grond aan de overkant van een park al lang opgemerkt, maar het was niet te koop. Toen ze er via kennissen achter kwamen dat het toch het geval was, hebben ze niet getwijfeld.

Puzzelen

De voornaamste doelstelling was een open woning met veel lichtinval, maar geen bel-etagewoning. "Vanop zo'n eerste verdieping heb je dan wel een mooi uitzicht op het park, maar ik mis in zo'n geval het rechtstreekse contact met de tuin," verduidelijkt Steven.

Het lijkt logisch om de eetruimte en de keuken achteraan onder te brengen, dicht bij de tuin, en de zithoek aan de voorkant met zicht op het park. Maar om die ruimtes mooi in elkaar te laten overlopen, heeft de architect toch wat moeten puzzelen.

Aan de hand van subtiele niveauverschillen en tal van nauwkeurige berekeningen slaagde de architect erin om alle leefruimtes in een ruimte onder te brengen. Sterker nog, hij maakte ook plaats voor een bureau dat op ingenieuze wijze is afgesloten van de rest van de woning.

Op bepaalde plaatsen bracht de architect de vloer omlaag of omhoog om een ruimte af te bakenen of in te delen. Hij offerde links en rechts een vierkante meter op om met twee vides en grote glaspartijen het daglicht tot in het midden van de woning te brengen. Geen sinecure in een rijwoning, waar het middelste gedeelte vaak donker dreigt te zijn.

TEKST: Agnes Mus - FOTO'S: Bieke Claessens

Architect Steven Van Besien

Onze partners