In beeld: De gedroomde vakantiewoning, maar dan gewoon thuis

22/05/17 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:09

Het bouwterrein lag moeilijk, maar voor architect Stéphane Dortu was het vanzelfsprekend: het huis moest in de glooiing van het terrein worden ingebouwd, zodat het onzichtbaar zou zijn vanaf de straat. Een van de gevels is dus volledig blind, maar de andere werd helemaal opengegooid en laat het licht tot diep in de woning binnen, met een quasi onbelemmerd zicht op tuin en omgeving.

Op vakantie gaan was wat ze het liefste deden, dus besloten ze het vakantiegevoel een heel jaar vast te houden. In het buitenland? Toch niet, maar wel in de provincie Luik. "Ik heb mijn vrouw gevraagd om op te schrijven wat de ideale vakantiewoning voor haar inhield. Ik vroeg haar een aantal trefwoorden op te schrijven", weet architect en eigenaar Stéphane Dortu nog goed. We zouden dan alles integreren in onze woonplannen." Terras, hout, ruimtes op het gelijkvloers, licht, zwembad... De lijst was lang!

"Toen we voor het eerst naar het terrein kwamen kijken, stond het al een tijdje te koop", zegt de architect. "Het was erg steil. En dus erg ontmoedigend... Maar wij zagen meteen wat er mogelijk was." Het koppel wist goed wat het wilde: het omgekeerde, of toch bijna, van het huis waarin het toen woonde. "Ons vorige huis telde drie verdiepingen, en dus veel trappen. Dat bleek niet makkelijk met ons eerste kind en we wilden dat gedoe niet opnieuw. Dus gingen we voor iets op de begane grond. Ons eerste huis was ook niet erg licht. Vandaar dat we droomden van een soort vakantiewoning."

Tekst: Anne-Catherine De Bast

Lees de hele reportage in Ik Ga Bouwen 401.

Onze partners