In beeld: buitengewone moderne woning op steile helling

23/09/14 om 15:49 - Bijgewerkt op 21/10/14 om 13:36

Op een steile helling in een bosrijke omgeving ontwierp architect Eric Grondal een buitengewoon huis. Buitengewoon in ontwerp en uitvoering. Met als blikvanger de koperen gevelbekleding die de woning een minimalistisch en toch opvallend design geeft.

Het kostte heel wat moeite om de juiste oriëntatie voor het huis te vinden. Door de omringende hoge bomen was het niet vanzelfsprekend om natuurlijk licht binnen te brengen. Pas na maanden nadenken en schetsen, kwam de architect met het idee om het rechthoekige volume loodrecht op de helling te plaatsen. "We wilden het huis laten opgaan in het terrein. Ook al moesten er toch enkele bomen sneuvelen, de impact op de groene omgeving is minimaal gebleven", zegt de architect. Onderaan de helling, waar de inkom van het huis zit, zorgt een onderbouw van donkere bakstenen voor de overgang naar de koperen gevelbekleding. Deze koperen schil rond de betonnen gevel werd ter plaatse versneden en geplaatst.

XXL ramen Aan de smalle voorkant van het huis loopt een hoog en breed raam over twee verdiepingen door (zithoek en mezzanine). Het zicht naar buiten is als een natuurschilderij. Al even indrukwekkend is het driedelige schuifraam dat uitgeeft op het terras aan de lange zijde van het huis. Als je de ramen openschuift, verdwijnen ze als het ware in de muur. "Daarvoor bedachten we een soort behuizing in de muur. En als de ramen helemaal open staan, is de doorgang tussen de woonruimte en het terras volledig vrij." De behuizing waarin de schuiframen worden geschoven, is bekleed met houten latten en doet binnen ook dienst als opbergruimte (boekenkast, televisie,...).

Aan de andere kant van de leefruimte, in het noordoosten, zitten geen ramen, maar daar bestaat het dak van het aangebouwde deel volledig in glas. Omdat dat glazen dak hoger ligt dan het plafond van de ruimte, is het niet direct zichtbaar. Eric Grondal beschouwt zijn project als een mobiel laboratorium: "Ik testte een paar nieuwe, soms gedurfde, zaken uit. Wat ik uit deze ervaringen bijleer, is nuttig voor toekomstige projecten."

Tekst: Vanessa UyttenhoveFoto's: Laurent BrandajsArchitect: Grondal Architecture

Onze partners