Huis van hout en licht

30/06/11 om 16:25 - Bijgewerkt om 16:25

De houten woning lijkt geenszins op een Zwitserse chalet of een blokhut uit de Ardennen. Hout is aanwezig, maar niet overdreven. Het vervult een structurele en tegelijk esthetische functie.

KRACHTLIJNEN 1. Een warme en lichte moderne architectuur, ondanks de volledig noordelijke oriëntatie achteraan. 2. Een compacte en functionele woning, zonder verloren ruimte. 3. Een geslaagd project op het vlak van verwarming en doe-het-zelfafwerking.

ARCHITECTJulien Déom

Het zou een droge, makkelijk te isoleren constructie worden waarbij ze in de afwerkingfase nog behoorlijk zelf de handen uit de mouwen konden steken. Met een beperkt budget en een niet meteen gunstig georiënteerd perceel gingen ze de uitdaging aan. Het was Julien Déom die architecturaal de touwtjes in handen hield. Pas de schoolbanken ontgroeid, tekende de architect hier zijn eerste project: hedendaags maar sober.

De houten woning lijkt geenszins op een Zwitserse chalet of een blokhut uit de Ardennen. Ze heeft haar eigen typologie, ook al moet er met beperkende stedenbouwkundige voorschriften rekening worden gehouden (geen plat dak, een beperkt aantal bandramen, strikte regels voor inplanting en rooilijn,...). Speelse grijstinten tooien de buitenmantel (baksteen, leisteen, zink, ramen, dorpels,...).

Het interieur baadt overdadig in licht, waardoor het contrast wit-hout wordt benadrukt. Hout is aanwezig, maar niet overdreven. Het vervult een structurele en tegelijk esthetische functie (zichtbare binten, lambrisering, plafonds,...), zonder daarom alle oppervlakken te overheersen.

Twee ingangen

Het pand tracht zoveel mogelijk licht en zon te trekken, zonder de opgelegde rooilijn te overschrijden. Er zijn twee ingangen: de hoofdingang aan de straatkant en een laterale 'dienstingang'. Om alle kamers vlot te kunnen bereiken, verloopt de circulatie centraal. Tussenniveaus verlenen het geheel een flexibel en dynamisch karakter. Op het gelijkvloers geven de leefruimtes uit op de tuin op straatniveau.

Grote ramen kijken uit over het westen, daar waar de zit- en de eetkamer werden ingericht. De uniforme ruimtes zijn compact. Het aantal deuren is beperkt, net als opbergruimte. Hun keuze is minimalistisch en functioneel, met een evolutieve intentie: de ruimte van de ouders ligt halverwege tussen de zitkamer en het domein van de kinderen. Een bureel, een inbouwkeuken, een kelder, twee kleine badkamers die "snel warm en snel schoon" zijn. Er zijn kamers voor vier kinderen voorzien, maar twee daarvan doen momenteel dienst als speelruimte.

Gulle dakramen

De lichtinval was doorslaggevend voor de indeling. Grote ramen laten de bewoners genieten van de ondergaande zon en het uitzicht. Intiemere, smalle ramen (makkelijk te onderhouden valramen) werden voorzien in de slaapkamers. Gulle dakramen laten het zenitale licht tot diep in huis doordringen. Er werd gewerkt met uniforme materialen: parketvloeren in den, trappen en binnendeuren in es en witte bepleistering op de weinige muren in huis. Het compacte en supergeïsoleerde pand verbruikt erg weinig energie.De mantel is modern, zonder franjes.

Lees meer over:

Onze partners