Houtskelet met industriële look

21/03/11 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:06

Hoe krijg je een maximum aan licht in een woning op een lang uitgerekt perceel en een voorgevel die zuidoostelijk georiënteerd is?

KRACHTLIJNEN 1. De verschillende accenten waardoor het licht rijkelijk in de woning stroomt: de glazen wand langs de patio, de glazen trap en de overloop in matglas. 2. Het huis heeft door de veranderende lichtinval een bijzondere dynamiek die bepaald wordt door het moment van de dag: overdag wordt het huis groter, 's avonds lijkt het kleiner. Het is een strakke woning die leeft. 3. De energieteller gaat heel wat trager door voldoende isolatie en een goed functionerend ventilatiesysteem. 4. De prima verstandhouding met de opdrachtgevers. Ze zijn volledig meegegaan in het ontwerp.

ARCHITECTArchitectenburo Pro-ArTe, architect Piet Kerckhof

In principe was architect Piet Kerckhof van Architectenburo Pro-ArTe genoodzaakt om tegen het aanpalende huis een woning met half open bebouwing en een zadeldak te bouwen, maar in dat geval zou de woning het hele jaar door bijna geen zonlicht binnenkrijgen.

Gelukkig denkt de gemeente Aalter mee met vooruitstrevende architecten en was het toch mogelijk om dit ongewone concept te realiseren.

Binnentuin Het loskoppelen van de woning van het aanpalende huis bood heel wat voordelen. Door het creëren van een binnentuin valt er nu zonlicht over het dak van de aanpalende woning rechtstreeks in de leefruimte.

De glazen wand tussen de binnentuin en de leefruimte vormt samen met de trap een soort lichtzuil die enorm veel licht binnenbrengt in de leefruimte, het bureau en op de overloop. Het resultaat is verbluffend.

Houtskeletbouw Aanvankelijk wilden de opdrachtgevers een woning in staalstructuur met een industriële look. Maar over een staalstructuur had de architect met zijn meer dan twintig jaar ervaring in de houtskeletbouw een andere mening.

De architect wist de opdrachtgevers te overtuigen en de staalstructuur werd vervangen door houtskeletbouw.

De trap werd uitgevoerd in glas en staal, op de vloer ligt steentapijt en de steunbalken die noodzakelijkerwijze in de woning zitten, bestaan uit stalen profielen die waar mogelijk zichtbaar gelaten werden.

De gevelbekleding die bestaat uit metalen sandwichpanelen zorgt voor de industriële look langs de buitenkant.

In de leefruimte op het gelijkvloers heerst een soort loftgevoel, hoewel die ruimte toch uit drie min of meer gescheiden zones bestaat: kook-, eet- en zitzone. Een vierde zone is het hoger gelegen bureel van de vrouw des huizes.

Glazen trappen De glazen trappen accentueren de industriële look, maar laten voornamelijk veel licht door. Het is een van de vele factoren die zorgen voor een maximale lichtinval. Toch hoedde de architect zich voor mogelijke overdaad.

De dubbelglazige wand langs de trap heeft een bijzonder lage zontoetredingsfactor. Er komt slechts 42 procent zonnewarmte door.

De woning wordt verwarmd met een condenserende gasketel. Ook is er een boiler van 380 liter met een zonnecollector.

Op het gelijkvloers ligt overal vloerverwarming, op de verdieping zijn leidingen voorzien voor radiatoren, maar behalve in de badkamer komen die er voorlopig niet omdat het ventilatiesysteem de warmte van beneden naar boven voert.

Agnes Mus

Onze partners