Het oog op de wereld...

03/08/10 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

Voor Annick en Mike was het duidelijk dat niet zij zich zouden aanpassen aan hun huis, maar dat het een huis zou worden op hun maat en volgens hun budget.

KRACHTLIJNEN 1. Het evenwicht van de verhouding tussen de gesloten straatgevel en het open binnengevoel. 2. Het optimaal gebruik van doorzichten: het vierkante raam aan de straatgevel, de grote tuinramen, het "oog" in de polyvalente ruimte met zicht op de meersen. 3. De afmetingen en positie van de ramen in functie van mooie en gediversifieerde lichtinval.

ARCHITECTArchitectenatelier Mark Bernaert

We hebben allemaal wel ergens anders gewoond vooraleer we onze eigen stek bouw(d)en. Die ervaring en wie we zijn als mens, onze hobby's, onze familiesituatie, maken dat we toch een vrij duidelijk idee hebben van hoe we willen wonen en leven. Hoe geeft u dit idee vorm in uw eigen leefomgeving?

Annick: "We zagen net iets teveel huizen die een opeenstapeling zijn van bakstenen muren met ramen erin." Hun huis moest geïntegreerd zijn in de prachtige natuurlijke omgeving aan een overstromingsgebied van de Leie dat ook altijd een groen gebied zou blijven. Wat ze allebei belangrijk vonden, was veel licht en het gevoel van ruimte, een warme uitstraling binnen, een directe verbinding met de tuin, gemak in onderhoud en vooral geen kasten.

Binnen en buiten

Beneden ontdekken we een inkomsas met opbergkasten, een kleine maar praktische keuken, de woonruimte waar de bewoners qua indeling nog alle kanten mee uit kunnen, een ruime berging en de trap. Deze ruimtes zijn open en uitnodigend. Verder werd er beneden een grote tv-hoek en een klein bureautje voorzien. Dit zijn eerder rustige ruimtes die meer bescherming bieden.

Voor Mike stond het buiten kijf dat hij zijn honderden boeken heel dicht in de buurt wou houden - daarom werd tegen de grote muur die de berging en het aparte bureautje scheidt van de woonruimte, een grote boekenkast gebouwd.

Het binnenleven staat hier ook heel dicht bij het buitengebeuren. Annick: "Dat vonden wij heel belangrijk. Ik ben een buitenmens, onderhoud de tuin, zoek plantjes en struiken, maai het gras. Ik wil ook de kinderen in het oog kunnen houden als zij buiten spelen en ik binnen bezig ben. De kinderen hebben een speeltoren in de tuin, waar ook een ruimte is voor ons bootje. Want als het mooi weer is, gaan we met de kano op de Leie varen."

Verrassend oog

Het meest verrassende in dit huis is het bovenkomen. De aandacht wordt onmiddellijk getrokken door het "oog" in de zuidgevel - een schuin uitspringend raam in de polyvalente ruimte die momenteel dienst doet als extra zitruimte/speelruimte. Tegen de zijwand van deze 'erker' kwam een spiegel die de ruimte optisch groter maakt. Het "oog" biedt bovendien een prachtig uitzicht over het natuurgebied van de Leiemeersen.

De polyvalente ruimte werd mogelijk omdat Annick en Mike kozen voor kleine slaapkamers waarin enkel meubels staan die noodzakelijk zijn. Ook de badkamer werd relatief klein maar toch praktisch ontworpen. De nachthal daarentegen is breed en verbindt alle ruimtes boven. Tegen de muren van deze hal kwamen ruime en praktische kasten.

Chantal Verrecas

Onze partners