Expressief en luchtig

14/04/11 om 10:46 - Bijgewerkt om 10:46

Het rijhuis van Britt en Stefan staat geprangd tussen de aanpalende huizen op een erg klein perceel in een smal straatje van Antwerpen.

KRACHTLIJNEN 1. Invularchitectuur op een klein perceel, amper vier meter breed en twaalf meter diep. 2. Door te werken met een voor- en achtergevel in staal en vooral glas, wordt de lichtwinst gemaximaliseerd. 3. Het is een gestapelde woning met split levels, met één functie per niveau. Door deze opbouw en de vides is het doorzicht gevrijwaard en is het een open woning geworden waar daglicht diep kan doordringen. 4. De dagzones (keuken, eetplaats, zithoek) bevinden zich bovenaan, daar waar het huis het meeste licht vangt. 5. De natuurlijke materialen, zachte texturen en zandkleurige tinten vullen elkaar aan en versterken elkaar tot een bijna monolithisch geheel.

ARCHITECTCSD architecten, Britt Crepain, Stefan Spaens en Joep Debie

Het rijhuis van Britt en Stefan staat geprangd tussen de aanpalende huizen op een erg klein perceel in een smal straatje van Antwerpen. Voordien stond er een ander huis, een verkrotte woning, die ze lieten afbreken.

Met amper vier meter breedte en twaalf meter diepte stonden ze dus voor een serieuze uitdaging. Want in het dichte stadsweefsel ontstaat al snel het risico dat je verstoken blijft van daglicht.

En uiteraard wilden ze op die beperkte oppervlakte toch een ruimtelijke woning voor twee, het liefst met een bureau en een buitenruimte.

Split levels

Met hun concept zijn ze op beide vlakken geslaagd. Ze creëerden een aantal split levels met daartussen een vide die voor doorzicht en contact zorgt. Het aantal functies per niveau is beperkt, maar ze staan op een vlotte manier met elkaar in verbinding, zowel horizontaal als verticaal.

Op elk niveau is er minstens één andere verdieping zichtbaar. De keuken, eetkamer en zithoek situeerden ze op de bovenste etages, want die krijgen het meeste licht. Slapen, baden en werken werden naar de onderste verdiepingen verwezen.

Boven de zitruimte bevindt zich een dakterras, dat op zijn beurt ook is opgesplitst in twee split levels.

Om zo veel mogelijk daglicht binnen te trekken, pasten de ontwerpers verschillende technieken toe. De gevel bestaat enkel uit glas en staal. De straat is smal en door de uitsprong en de helling ontstaat er een weidser zicht op de stad. En dat heeft zijn invloed op de ruimtelijkheid van deze woning.

Energiehuishouding Wat betreft de energiehuishouding, spelen de open gestapelde zones in hun voordeel. "We hebben vloerverwarming, wat zeer goed functioneert met split levels. Warmte van vloerverwarming stijgt weinig en traag, en bevindt zich precies waar we die nodig hebben. Er is ook mechanische ventilatie met warmterecuperatie en we hebben ook extra gelet op de isolatie van onder andere het schrijnwerk."

Stefan en Britt wilden vermijden dat de invulling te druk of te dominant werd. Lijnen en structuren zijn eerder terughoudend.

De kleuren- en materialenkeuze bestaan uit een beperkt gamma: ter plaatse gestort en met planken bekist beton, muren afgewerkt met een natuurlijke kalkpleister en vast meubilair dat ze zelf ontwierpen in berken multiplex. Een terugkerende tint is zandkleur, zonder te overheersen.

Sofie De Vriese

Onze partners