Evenwicht tussen mooi en praktisch

17/02/11 om 11:35 - Bijgewerkt om 11:35

Alle ruimtes staan met elkaar in verbinding waardoor er een voortdurende interne circulatie mogelijk is.

KRACHTLIJNEN 1. Het consequent gebruik van dezelfde materialen die in alle eenvoud en soberheid getoond worden. 2. Ondanks de grootte van de woning en de verschillende woonniveaus, werd een continue interne circulatie gevrijwaard. 3. De heldere en duidelijke opbouw van de ruimte, functies, zichten en circulatie.

ARCHITECTarchitectenbureau De Bouwerij, architect Christian De Haas

Met vier grote kinderen - een nieuw samengesteld gezin - stond het al van vóór de werken van start gingen vast dat dit een voldoende groot huis moest worden. Bovendien zijn Martine en Koen gastvrije mensen en ook de kinderen krijgen regelmatig vrienden en vriendinnetjes over de vloer.

Voldoende ruimte (en licht) waren de twee grote eisen waaraan de woning moest voldoen.

Staalbouw Het middelste deel van de woning, in staalbouw, is voor de helft onder het grondniveau gebouwd, in tegenstelling tot de twee gemetselde delen. Daardoor krijgt men in de woning halve verdiepingen die met elkaar via open trappen verbonden zijn (telkans twee trappen, een naar boven en een naar beneden).

Het centrale gedeelte, waarvan zich een deel onder de grond bevindt als kelder, is een bijzonder ruime en open ruimte. Hier bevinden zich de keuken, de eettafel, de leeshoek, de open haard en de televisiehoek.

En het valt al meteen op dat je van in dit centrale gedeelte door de plafondhoge ramen niet alleen zicht hebt op de tuin en omgeving, maar ook op de hoger en de lager gelegen verdieping waar ouders en kinderen slapen en waar zich ook een bureau- en seminarieruimte bevindt. Leefruimte

In dit gedeelte in staalbouw wordt geleefd, gegeten, gekookt, gepraat... "Martine kookt graag, we ontvangen graag gasten, dat is hier de perfecte ruimte voor", weet Koen. "We kunnen al die dingen tegelijkertijd doen in dezelfde ruimte, zonder dat we elkaar storen, integendeel."

In het onderste gedeelte van een van gemetselde 'zijbeuken' bevindt zich de bureauruimte, erboven slapen de ouders. "Gezien het beroep van mijn vrouw en mijn vroegere professionele activiteiten, hebben we de onderste ruimte ingericht als seminarieruimte.

Het polyvalente concept laat dan ook een situationele indeling van de verschillende vertrekken toe."

Industrieel karakter

De bewoners zijn ook zeer te spreken over de keuze voor staalbouw. "Het laat toe om de woning een wat ruw, onafgewerkt en industrieel karakter te geven. We hebben er trouwens bewust voor gekozen om de stalen draagstructuur niet weg te stoppen of bijvoorbeeld te bepleisteren.

Sommige mensen die hier over de vloer komen, vragen wel eens waarom we die stalen balken niet wegsteken achter een vals plafond? Neen, dat doen we heel bewust niet!

Dirk De Mesmaeker

Onze partners