Een woning als een kruispunt

16/04/13 om 13:31 - Bijgewerkt om 13:31

De woning staat er intussen negen jaar maar de bewoners zijn er nog even enthousiast over als in het begin.

De woning staat er intussen negen jaar maar de bewoners zijn er nog even enthousiast over als in het begin. Drie factoren bepaalden het ontwerp ervan: de wensen van de opdrachtgevers, de vorm en de ligging van het perceel in zijn mooie omgeving en het bouwbudget.

De opdrachtgevers wensten een woning met een praktijkgedeelte vooraan en een leefruimte achteraan die zoveel mogelijk aansluit bij de omliggende natuur. Voor het ontwerp van die droomwoning gingen ze in zee met de jonge architecten van het architectenbureau ZAmpone.

Het perceel ligt in een bocht van de straat en heeft een ongewone bouwdiepte van dertig meter. Daarop ontwierpen de architecten een langgerekt volume dat ze achteraan naar omhoog brachten waardoor een split level ontstond. Op het hoogste niveau bevinden zich de leefruimte en de keuken, beneden kwam er ruimte voor een open dressing en de slaapvertrekken. Een carport, een berging, de beroepspraktijk en een strakke, rechthoekige vijver vormen een buffer tussen het privégedeelte en de straat en oriënteren het woongedeelte helemaal naar de tuin en de natuur.

Agnes Mus

Onze partners