Een ruimtelijke uitdaging

14/01/11 om 12:23 - Bijgewerkt om 12:23

Het verlies aan privéruimte werd gecompenseerd door een ingenieuze ruimtelijke configuratie.

KRACHTLIJNEN 1. Het uitspelen van de ruimte met behulp van twee volumes die het geheel duidelijk structureren. 2. Een lage-energiewoning waar behoorlijk wordt bespaard. 3. Een groot gevoel van openheid, zowel naar buiten als naar binnen toe.

ARCHITECTJohn Malengreau

De woning staat tot in de kleinste hoekjes bol van architecturale kneepjes en verrassende materialen. En dat is geen toeval: de bouwheer van dit pand in Henegouwen was ook de architect ervan, die droomde van een lage-energiewoning met veel licht en openheid naar buiten.

Aan de straatkant moest het geheel worden ingericht als de ruime apotheek van de vrouw des huizes. Resultaat: een constructie van gemiddelde omvang die er door het spel van materialen en volumes groter uitziet. Er stond heel wat op het spel. Merkwaardig hoe de doelstellingen werden gehaald.

Parallellepipedum

Het beroepsgedeelte van de woning ligt vlak aan de straat. Een parallellepipedum in hout lijkt loodrecht bovenop de apotheek geplaatst. De speelse ramen verstoppen zich achter de stalen zuilen die de houten structuur (multiplexpanelen in okoumé) schragen.

De houten panelen zien eruit als rechthoeken van diverse afmetingen, als om alle sporen uit te wissen. De uitkraging van dat "zwevende volume", zoals John Malengreau het graag noemt, biedt beschutting aan wie bij de apotheek aanbelt tijdens wachtdiensten.

De volledige ruimte op het gelijkvloers staat in het teken van een appelgroen volume. Aan de straatkant herbergt dat de lades en kasten van de apotheek. Aan de andere kant werd daarin de keuken ondergebracht.

Langs de zijwanden treffen we aan de ene kant het laboratorium van de apotheek en aan de andere allerlei privémateriaal aan. Om de beroepsruimte van de privévertrekken te scheiden (aan weerszijden van het volume), zijn glazen schuifdeuren geïnstalleerd.

Energiezuinig pand

Van bij de start wilde John Malengreau een energiezuinig pand ontwerpen. Hij gebruikte hiervoor meerdere technieken. In de eerste plaats speelt de inplanting van het huis, waarbij de belangrijkste vertrekken een zuidelijke oriëntatie genieten. De oostelijke en zuidelijke gevels kregen brede ramen om de warmte van de zon optimaal te benutten en van het uitzicht op de tuin te profiteren.

Ook kreeg de noordzijde een volledig gesloten karakter, met uitzondering van de inkomdeur. Het huis werd uitgerust met gecontroleerde mechanische ventilatie, gekoppeld aan een Canadese put. Voor de verwarming viel de keuze op een systeem voor vloerverwarming door middel van een lucht-waterwarmtepomp.

Op de verdieping zijn geen verwarmingstoestellen te vinden, met uitzondering van een elektrisch vuurtje in de badkamer. "De afgelopen winter daalde de temperatuur tot min 10, maar in huis werd het nooit kouder dan 15 graden. Van april tot oktober hoeft de verwarming niet te draaien", vertelt Malengreau. Een bodem-waterwarmtepomp levert sanitair warm water aan.

Stavie Deroc

Lees meer over:

Onze partners