Een loft in de hoogte

15/12/10 om 08:54 - Bijgewerkt om 08:54

In deze loft verspreidt de ruimte zich over verschillende verdiepingen tot helemaal bovenaan.

KRACHTLIJNEN 1. Indeling van de ruimtes in loftstijl, maar dan op meerdere niveaus. 2. Ingenieuze lichtput als brandpunt, ziel en hart van het project. 3. Moduleerbare nachtzone dankzij de grote schuifwanden.

ARCHITECTLambert & Lambert Architecture

In een hoger gelegen wijk van Schaarbeek werd dit industrieel pand loodrecht op de straat ingeplant. Toen het nog dienst deed als fabriek en later als magazijn, werd het laden en lossen hierdoor vergemakkelijkt. Het maakt deel uit van een logge en heterogene structuur, maar werd enkel lateraal vrijgemaakt, in het verlengde van de brede inkompoort. De meeste openingen - evenals de inkomdeuren - bevinden zich aan deze noordoostelijke kant en in het dak van het gebouw.

Die configuratie lag aan de basis van een rationele onderverdeling van dit collectief aangekocht complex in acht lofts van 200 tot 260 m². Iedere loft kreeg een eigen sfeer en een specifieke indeling. Hier en daar zijn er sterke gelijkenissen met het type lofts die oorspronkelijk in de Verenigde Staten zijn ontstaan. Sommige kregen een familiaal karakter, andere bleven vrij ruw en mikten zonder deuren of scheidingswanden op maximale openheid.

Privacy gegarandeerd

De loft die we in dit artikel beschrijven, beslaat twee verdiepingen en kreeg bovendien een dakterras. Het beperkt aantal deur- en raamopeningen en het gebrek aan natuurlijk licht worden gecompenseerd door een grote lichtput waarlangs zenitaal licht tot diep in de woning binnenvalt, wat de eenheid tussen beide verdiepingen versterkt.

Het gelijkvloers is een vrije ruimte waarvan de geometrie wordt bepaald door een schuine as die langs de centrale betonnen zuil loopt. Deze diagonaal definieert enerzijds het 'volume in het volume' - een soort cel met veel licht waarin de badkamer, het toilet, de linnenkamer en de vestiaire werden ondergebracht - en anderzijds de twee grote schuifwanden, bedoeld om de ruimte te moduleren en de privacy te garanderen in de slaapkamer waar het bed de blikvanger is. Dit bed, dat het midden houdt tussen sculptuur en design, refereert naar de menselijke ruggengraat van opeengestapelde schijven en wervels.

Structurerend element De hoogste verdieping herbergt de dagruimtes en groepeert de keuken, de eetkamer, het salon en de metalen trap naar het terras. De schuine lijn die kenmerkend is voor het lager gelegen niveau wordt via de lichtput doorgetrokken en bakent de ruimtes tussen het salon en de keuken af.

Het oorspronkelijke geheel van betonnen draagbalken en zuilen blijft zichtbaar als structurerend element. Er werd besloten het ruwe uitzicht van de structuur te bewaren door te werken met grote, witte en egale caissons. Deze valse plafonds optimaliseren zowel de akoestiek als de lichtinval op dit plateau en zorgen voor extra homogeniteit en licht.

Laure Eggericx

Onze partners