Een kubus die de ruimte structureert

15/02/12 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:15

Het appartement van 90 m², gesitueerd in een oud pand en helemaal leeg. Om de ruimte te structureren, kleedde architect Sébastien Krier het geheel aan met een multifunctionele kubus.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. De bijzonder inspirerende 'achtergrond': het buitengewone kader en de uitzichten die het appartement biedt. 2. De beperkingen die de eigenaar oplegde, hebben geleid tot originele oplossingen zoals de pivoterende tafel. 3. De microarchitectuur en het inbouwmeubilair, de verlichtingselementen en de technische voorzieningen.

Ontwerp

Architect Sébastien Krier - 04 232 16 26.

Het gebouw stond al een hele tijd leeg. De L-vormige wapenfabriek nabij Luik werd enkele jaren geleden opnieuw in gebruik genomen. Architect Thierry Sherrington richtte er wooneenheden in: flats die 'casco' en dus onafgewerkt werden verkocht.

Een van de toekomstige eigenaars woonde vlakbij en wenste in de buurt iets te kopen. Hij hield wel van de 'loftsfeer' in het project en kocht een flat op de tweede verdieping. Vanuit de vleugel die loodrecht op de straat staat ingeplant, geniet hij nu van de rust van het binnenplein én uitzicht over de stad.

Een flat in 'lofstijl'

De langgerekte flat heeft gulle raampartijen aan beide zijden. Die garanderen een georiënteerd uitzicht over de stad, als omkaderen ze het landschap. De zuidelijke topgevel loopt uit op een terras.

Voor de inrichting van het interieur deed de eigenaar een beroep op architect Sébastien Krier. "Na een achttal maanden waren de werken klaar", herinnert de bewoner zich. "Alles moest nog gedaan worden, dat is waar. Maar aangezien het appartement leeg was, moest er niets herdaan worden."

Om de ruimte te organiseren, integreerde de architect een kubus waarin de slaapkamer, de badkamer en de vestiaire werden ondergebracht. Dat was een manier om het volume aan te kleden en de vertrekken van elkaar te scheiden zonder een gesloten geheel te creëren. De kubus staat los van het plafond en van een van de muren. Dankzij de ramen bleven de doorkijken gevrijwaard.

"Rekening houdend met de beperkingen, wilden we de loftsfeer behouden. Het pand was vrij smal en een oppervlakte van 90 m² was typisch voor een flat. Door de integratie van die kubus werd de globale perceptie van de ruimte en een continue lijn met de zoldering behouden", vertelt de architect.

Léa Bierlin

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 348 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Lees meer over:

Onze partners