Een huis als een cruiseschip

14/01/11 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:51

De woning is gelegen op een hellend en diep terrein en bestaat uit drie degressieve volumes.

KRACHTLIJNEN 1. Een architectuur afgestemd op het terrein. Via trappen, treden en een patio gaat de constructie volledig in de natuurlijke omgeving op. 2. De bouwhoogte werd nauwkeurig gemeten om het uitzicht naar buiten toe te optimaliseren. 3. De circulaire openheid in huis, dankzij twee inkomdeuren, ramen en terrassen.

ARCHITECTJean-Paul Hermant

Het weinig aantrekkelijke terrein van 25 are in een groenzone ten westen van Brussel was op het eerste zicht niet erg veelbelovend. Toch gingen de eigenaars de uitdaging aan. Om hun droomhuis in optimale omstandigheden te kunnen bouwen, vertrouwden ze hun project toe aan architect Jean-Paul Hermant. Die slaagde erin een originele, lichte, coherente en tegelijk rustgevende ruimte te creëren. Dat laatste was een must voor de professioneel drukbezette bewoners.

Het huis is bijna niet zichtbaar van op de straat en is dan ook goed afgeschermd van het lawaai. Auto's worden gestald onder de carport die ter hoogte van de openbare weg op een hoger gelegen deel van het terrein is gebouwd, en die achteraan, drie meter lager, een artsenkabinet herbergt. Aan weerszijden van de beroepsruimte lopen respectievelijk een professionele- en privétrap.

Onderaan de treden ligt een patio die het kabinet van de woning scheidt. De gelijkvloerse verdieping van de woning werd volledig in de lengte ingericht. Die lengte-inrichting wordt door de zuidoostelijk en noordwestelijk georiënteerde grote ramen aan de straat- en tuinzijde nog extra versterkt. Om de ruimte toch ietwat te verbreden, werden twee met zink beklede volumes opgetrokken. In eentje werd de inkomhal ondergebracht. Het tweede biedt plaats aan een enorme koelkast.

Knus

Inspelend op de huidige trend van meer openheid tussen de verschillende leefzones (keuken, salon en eetkamer), beslaat het gelijkvloers zowat 100 m² waarop de verschillende functies in elkaar overlopen. Dankzij subtiele architecturale accenten - zoals de centrale trap, de drie treden tussen het salon en de keuken en de wisselende hoogte onder plafond - blijft de enorme ruimte knus, ondanks de grote oppervlakte.

Het orgelpunt van de woning is het schitterende uitzicht op de tuin doorheen de elektrisch bediende raampartij. De heer des huizes, een gepassioneerd botanicus, plantte er tientallen soorten bomen, waarvan de bloeitijden en kleuren verschillen naargelang de seizoenen.

Dat zorgt het hele jaar door, maar zeker in de herfst, voor een heus vegetaal spektakel. Een halfcirkelvormige patio (in Japanse stijl) verbindt het huis met de tuin, waarin een pad van stapstenen naar de achterkant van het terrein leidt, waar het kreupelhout begint.

Speels

Het speelse, open en verbazingwekkende huis kan via verschillende kanten worden betreden. Er zijn inkomdeuren in het souterrain en op het gelijkvloers, maar ook de schuiframen voor- en achteraan staan bij mooi weer uitnodigend open. De verdieping bereiken we langs een kamer, en verlaten we langs een andere óf langs het terras.

Die enorme bewegingsvrijheid is vooral opvallend op de tweede etage, waar terras ligt rond het volledige volume. "Het was de bedoeling dat de bewoners over de hele oppervlakte van het goed vrij zouden kunnen bewegen", weet de architect.

Stavie Deroc

Lees meer over:

Onze partners