Doordachte eenvoud

01/07/11 om 14:37 - Bijgewerkt om 14:37

Als u droomt van een ruime woning zonder uw budget de hoogte in te jagen, heeft u geen 1001 mogelijkheden. Houd het eenvoudig!

KRACHTLIJNEN 1. Een eenvoudig ontwerp dat de gewenste ruimte creëert én het budget respecteert. 2. De zorgvuldig uitgewerkte architecturale details die de gevels een eigen karakter verlenen. 3. Het benutten van de aanvankelijk weinig aantrekkelijke oriëntatie van het huis. 4. Het op het licht gerichte circulatiesysteem dat systematisch vrije doorkijken oplevert. 5. Het uitzicht op de tuin in alle leefruimtes.

ARCHITECTBureau Véronique Salmon

De oriëntatie van het huis was problematisch. Het zuiden en het oosten lagen langs de straatkant, en dus moest de woning noordwestelijk georiënteerd worden. Dat bemoeilijkte het architecturaal ontwerp. Een gunstige ligging voor de leefruimten is immers belangrijk: niet enkel om de warmte van de zon te kunnen benutten, maar ook om zoveel mogelijk natuurlijk licht in huis binnen te laten. Bovendien wilden de eigenaars hun sanitair water met zonnepanelen verwarmen. De garage langs de straatkant, in een loodrechte hoek aan het centrale volume gekoppeld, werd afgewerkt met een zadeldak waarop de zonnepanelen werden geïnstalleerd.

Eenvoudige materialen, eenvoudige volumes

"Wie ruimte wil zonder zijn budget te ontwrichten - uitgaande van een gemiddelde bouwkost van 1200 tot 1500 euro per m² - moet kiezen voor eenvoudige materialen en eenvoudige volumes. In een complexe architectuur duiken al snel elementen op die moeilijk te beheersen zijn. Dure technieken met structuren en vloerplaten in gewapend en gegoten beton moeten in dat geval helpen om koudebruggen te voorkomen. Zorgvuldig uitgewerkte aansluitingen moeten de isolatie optimaliseren. Voor dit woonproject gingen we daarentegen uit van een eenvoudig bouwplan." Véronique Salmon legt uit wat ze precies met een 'eenvoudig' bouwplan bedoelt: "In dat geval werken we met draagmuren, overspanningen en holle elementen. Die creëren samen een vloeiende, aangename en beheersbare architectuur."

De eikenhouten trap in de hoek van de inkomhal leidt naar de verdieping. Daarachter ligt de volledig op de tuin gerichte centrale leefkamer. Het is een open vertrek met veel ramen. Hier werden de keuken, de eetkamer en een ruim salon ingericht. Een in de centrale wand ingewerkte open haard maakt een dubbele circulatie mogelijk.

Tuin

Ook de slaapkamers op de verdieping kijken uit op de tuin, met uitzondering van de logeerkamer. De ruimte van de ouders ligt aan het einde van de gang die via een raam achteraan uitzicht biedt op een abdij. De kamer staat in verbinding met een ruime badkamer met bad en douche. De drie kinderkamers zijn even groot. De architecte liet de deuren zó plaatsen dat de volledige scheidingswand tussen de kamers als bergruimte kan worden benut.

Op het lichtjes hellende terrein creëerde de architecte een spel van terrassen. Voorbij het geïntegreerde muurtje werd een zwembad aangelegd.

Onze partners