De lokroep van de natuur

13/12/10 om 15:24 - Bijgewerkt om 15:24

Veeleer dan het voorbeeld van de buren te volgen, verkozen de eigenaars van dit pand zich te verliezen in de omgeving.

KRACHTLIJNEN 1. De originele bouwvolumes van deze hedendaagse woning die zonder te storen in de omgeving opgaat. 2. De ruimtelijke indeling en de omkering van de verdiepingen, ingegeven door de aard van het terrein. 3. Optimaal respect voor een sterk hellend terrein en de onmiddellijke omgeving. 4. De intieme relatie tussen binnen en buiten: de natuur dringt door tot in het hart van de woning. 5. De soberheid in de materiaalkeuze: een subtiele combinatie van zware en luchtige materialen.

ARCHITECTAtelier d'architecture Grondal et associés

Hoewel de wijk van recente datum is, is het geheel toch klassiek. Alleenstaande woningen in baksteen sluiten er mooi op elkaar aan. De bewoners van deze verkaveling in Embourg, in de streek van Luik, opteerden allemaal voor dezelfde traditionele stijl. Allemaal, behalve eentje.

Een stel aan het einde van de straat koos voor een andere architectuur die zich weliswaar onderscheidt maar niet stoort. In plaats van zich inspiratieloos op het hellende terrein te vestigen, besloten de eigenaars zich eraan aan te passen en op te gaan in de omgeving.

Discreet

Uitgangspunt: een zware, gemetselde onderbouw inwerken in het talud om daarin de nachtzones onder te brengen, op het niveau van de lagergelegen tuin. Op straatniveau werd een lichtere structuur, afgewerkt met zink, op deze sokkel geplaatst. In dat volume werden de dagzones ingericht. Op die manier is de ruimtelijke indeling in vergelijking met een traditionele woning, volledig omgedraaid.

Voordeel van dit systeem: de helling van het talud bleef ongewijzigd. En aangezien de nachtvertrekken op tuinniveau liggen, telt het huis een verdieping minder in vergelijking met de naburige woningen. Precies daardoor gaat het moderne pand discreet op in de omgeving.

Dit westelijk gelegen volume baadt in indirect oostenlicht dankzij het dak met één schild dat langs de straatkant hoger komt en rust op een raampartij. Het salon en de eetkamer hebben een prachtig uitzicht op het bos. In het verlengde daarvan ligt een volledig zuidelijk gericht terras, overdekt door een uitkragend dak, dat rechtstreeks uitgeeft op de tuin.

Binnen-buiten

Opnieuw ligt hier de nadruk op de relatie tussen binnen en buiten. Het plafond loopt als een enorme witte vleugel door tot buiten. De enige scheiding met de leefruimte is een raam met ingewerkt lijstwerk. Alle grenzen vervagen. De keuken ligt in dezelfde ruimte als het salon en de eetkamer, maar ligt aan de straatkant waar een langgerekt, hoog raam zorgt voor een doorkijk naar buiten.

Achteraan is er een uitzicht op het bos. De keuken werd ingericht rondom een centraal eiland en is uitgerust met kasten in licht- en antracietgrijs laminaat. Het werkblad bestaat uit zwart graniet.

Het architecturale concept en de technische keuzes werden bepaald door een streven om het energieverbruik te beperken. Sleutelwoorden in dit pand zijn: compactheid, thermische inertie en passieve zonne-energie. Ook de isolatie werd verbeterd. In het hele huis ligt vloerverwarming. Die werd aangesloten op een condensatieketel (aardgas) met buitensonde. Een houtkachel en een regenwatertank maken het plaatje compleet. Op het zinken dak konden echter geen zonnepanelen worden geplaatst omwille van de ongunstige oriëntatie.

Léa Bierlin

Onze partners