Creatief met strenge bouwvoorschriften

04/08/10 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:42

Dit vernuftig ontwerp slaagt er in om een aantal schijnbaar onverenigbare bouwvoorwaarden met elkaar te verzoenen.

KRACHTLIJNEN 1. Maximaal gesloten aan de voor- en zijkant en open naar de tuinzijde: privacy gegarandeerd! 2. Ondanks de strenge voorschriften, konden toch twee bouwlagen worden gerealiseerd 3. Voor- en achteraan een dakterras door terugspringende verdiepingsgevels 4. Maximaal licht in de woning en transparantie door de vide 5. Zink als kneedbaar, onderhoudsvriendelijk en betaalbaar materiaal

ARCHITECTM-ar-S architecten

Een gezin met drie kinderen kocht een bouwperceel op een verkaveling in een landelijke buurt in het Vlaams-Brabantse Kampenhout, waar beide aanpalende percelen al bebouwd waren. Ze wilden voldoende privacy naar hun buren toe en een andere wens waren twee volwaardige bouwlagen.

Deze laatste wens strookte niet helemaal met de daar geldende bouwvoorschriften. Immers, er was een strikt opgelegd gabarit: een kroonlijsthoogte van maximaal 4,50 meter, een verplicht hellend dak en een maximale toegelaten bouwdiepte van 17 meter. Tenzij men natuurlijk creatief en inventief met de bouwregels omspringt.

Regels creatief gerespecteerd

De gelijkvloerse verdieping werd een volume dat de volledige toegelaten bouwdiepte beslaat, dus 17 meter. De gevels van de verdieping springen terug - zowel vooraan als achteraan - zodat ze perfect onder het hellend dak passen, maar toch een volwaardige woonruimte vormen. Daarmee waren de voorwaarden - kroonlijsthoogte en hellend dak - vervuld én werd de wens van de eigenaars betreffende de twee bouwlagen helemaal ingewilligd.

Ook de twee zijgevels volgen het verplichte gabarit en zijn maximaal gesloten, waarmee ook de privacy gegarandeerd is. Daarnaast is de voorgevel relatief gesloten. Dit in tegenstelling tot de achtergevel die zowel beneden als boven maximaal werd opengetrokken en van grote glaspartijen werd voorzien.

Architect Myriam Vangenechten: "Onze klant kon zich helemaal terugvinden in dit concept. Stedenbouw keek even raar op. Maar meer dan een opmerking over de inventiviteit van architecten van tegenwoordig konden ze niet inbrengen. De regels waren helemaal gerespecteerd, op een creatieve manier!"

Subtiel geperforeerd

De terugspringende gevelvlakken op de verdieping leidden bijna automatisch tot twee dakterrassen, één aan de straatzijde en één naar de tuin gericht. Het terras vooraan is veel meer afgesloten dan achteraan. Reden: privacy en veiligheid, want hier komen de kinderkamers op uit. Achteraan benut het terras de gunstige zuidelijke oriëntatie volledig. De zijgevels - die deel uitmaken van het verplichte hellende dak - vormen een dankbare natuurlijke afscherming naar de buren toe.

Architect Stephan Van Wassenhove: "De twee zijgevels die maximaal gesloten zijn, werden op enkele plaatsen subtiel geperforeerd door in het massieve metselwerk de gevelstenen plaatselijk uit elkaar te trekken. Op die manier komt een gefilterd licht binnen in de carport en in de twee badkamers van de verdieping. De zijtoegang naar de berging werd bekleed met dezelfde baksteenstrips als de gevel en voorzien van een industriële kruk."

Sofie De Vriese

Lees meer over:

Onze partners