Compositie van witte blokken

15/12/10 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

Deze compacte en hedendaagse woning biedt een hoog gevoel van ruimtelijkheid en rust.

KRACHTLIJNEN 1. Een nieuwbouwwoning werd ingeplant op een vrij smal perceel aan een drukke straat. De garage, berging en toegang dienen als buffer tegen de geluidsoverlast. 2. De woning werd opgebouwd uit een aantal (bijna) kubusvormige volumes die verspringen in hoogte, afgewerkt met witte sierpleister. 3. Het gelijkvloers is volledig opengewerkt, met keuken, eethoek, zithoek en bureau in eenzelfde ruimte. Beneden zijn er slechts drie binnendeuren. 4. De subtiele mix van wit (voor de plafonds, binnenmuren, vloeren én trap), zwart (het vaste meubilair) en levendige kleuren (het losse meubilair).

ARCHITECTArchitectenburo Bart Coenen

Om vooral de geluidsoverlast van de drukke straat te weren, moesten een aantal buffers worden voorzien. De voorgevel is, op de garagepoort na, daarom volledig gesloten. Verder werd het huis opgedeeld in functiezones die evenwijdig liggen met de straat. De garage, berging en toegang tot het huis liggen daarbij vooraan. Met andere woorden: in de eigenlijke woonzone achteraan is het geraas van het verkeer nog nauwelijks hoorbaar.

Een bijkomende troef van deze manier om de verschillende functies te schikken, is dat het huis in zijn volle breedte wordt benut, wat niet onbelangrijk is wanneer je over een beperkte perceelbreedte (hier 16 meter) beschikt. De toegang tot de woning werd omwille van het smalle perceel aan de zijkant gepositioneerd. Hierdoor nemen bezoekers ook letterlijk afstand van de straat.

Kubussen De zuidoostelijke oriëntatie van de woning werd als een voordeel uitgespeeld. In een insprong aan de zijkant van het huis (de rechterzijde van op straat gezien) werd een terras aangelegd zodat de bewoners tot in de late namiddag van de zon kunnen genieten. Die insprong bepaalde onder meer het volumeconcept van het huis.

Van bovenaf gezien is het hoofdvolume met twee bouwlagen een schakeling van twee (bijna) kubussen. Een kleiner volume van één bouwlaag werd achteraan toegevoegd voor de zithoek. Vooraan gebeurde hetzelfde: de berging-wasplaats (tussen keuken en garage) werd als een lager blok aan het geheel toegevoegd.

Wit-zwart De eerste verdieping is verdeeld in een ouder- en kinderzone. De eerste bestaat uit een slaapkamer met doorloopdressing als toegang tot de slaapzone en een aparte badkamer met bad. Aan de straatzijde bevinden zich drie relatief kleine kinderkamers (ongeveer 10 m² groot) en een aparte douchecel. De keuze voor een grote en een kleine badkamer, met respectievelijk een bad en een douche, haalde het op het alternatief van twee volledig geëquipeerde badkamers, voornamelijk omwille van budgettaire redenen. Alle wanden en plafonds zijn in het wit, inclusief de trap waarvan de basis in mdf - net zoals de vloer - is afgewerkt met een witte laag polyurethaan. Als contrast met het dominerende wit werden alle ingebouwde meubelen in het zwart uitgevoerd: de wandkast in de hal, het bad- en wastafelmeubel, de buffetkast in de keuken, het zwevende bureau naast de zithoek. Enige uitzondering is de witte keukenwand, maar de nis hierin, met de kookplaat en de afzuigkap, is dan toch weer in glanzend zwart.

Sofie De Vriese

Lees meer over:

Onze partners