Bovenop de heuvel...

15/12/10 om 09:03 - Bijgewerkt om 09:03

Met een grandioos uitzicht op de Hoge Venen eert deze woning de natuur, op haar eigen energiezuinige en ecologische manier.

KRACHTLIJNEN 1. De ecologische keuzes in deze lage-energiewoning leveren heel wat besparingen op: een elektriciteitsfactuur van 50 tot 60 euro per jaar voldoet aan de volledige behoefte aan sanitair warm water. Dit zal nog verbeterd worden dankzij de installatie van kleine windmolens op het dak: "Boven op de nok, op 460 m hoogte, is er 365 dagen per jaar, 24 uur op 24 uur wind, wat niet van de zon kan worden gezegd," merkt de architect op. 2. Het evolutieve ontwerp van het gebouw garandeert een grote polyvalentie. 3. De ligging en de raamopeningen worden op meesterlijke wijze benut, met tal van terrassen en doorkijken.

ARCHITECTCrahay & Jamaigne

Deze woning maakt deel uit van een geheel van zes ecologische lage-energiewoningen, gelegen in het dorpje Chôdes. Elke woning werd individueel uitgewerkt en gepersonaliseerd volgens de wensen van de verschillende bouwheren. Omwille van de coherentie werden zowel de algemene inplanting als de gevelmaterialen vooraf vastgelegd: cederhout en lokale natuursteen.

Het kernidee in deze eengezinswoning: een omkering van de woonfuncties ("We slapen beneden en wonen boven.") om een innig contact tussen de slaapkamer van de ouders, de achterkant van het terrein en de vallei te bevoordelen, net als een wisselwerking tussen de tuin en de speelkamer van de kinderen en een visuele meerwaarde van de omgeving voor de leefruimten en het toekomstige dakterras die hierdoor extra tot uiting komt.

Diezelfde strategie blijkt ook uit het spel van eenvoudige, boven elkaar geplaatste volumes die lichtjes uitkragen. Rechthoeken overheersen, gesloten en opengewerkte volumes wisselen elkaar af, net als de texturen. De ligging heeft de inplanting van de circulatiezones aan de noordzijde bepaald. Aan die zijde zorgen de bestaande aanplantingen voor een thermische buffer voor elke verdieping. Uit alles spreekt een ecologische bekommernis.

Intimiteit Op het niveau van de inkom liggen de carport, de tuin en de speelkamer. Dit traditioneel gebouwde volume werd afgewerkt in schistzandsteen - de befaamde steen van Warche die in Bévercé wordt ontgonnen - en glas. Op de bovenste verdieping bevinden zich de leefruimten. Deze verdieping werd volledig in hout opgetrokken en garandeert een uitstekende thermische coëfficiënt die hier wel essentieel is, gezien de bestemming van de vertrekken.

De openheid op de omgeving is groot. De aanwezige patio moet op termijn ook toegang verlenen tot het dakterras. Aan de westelijke zijde beschermt een overdekt terras de zitkamer tegen oververhitting, regen en sterke wind. Ondanks het feit dat de vertrekken in elkaar overvloeien, waarborgen ze toch een zekere intimiteit.

Laure Eggericx

Lees meer over:

Onze partners