Als een brug op twee sokkels

10/08/10 om 15:37 - Bijgewerkt om 15:37

Deze woning getuigt van de durf van twee architecten voor wie structuur, vorm en functie een eenheid vormen.

KRACHTLIJNEN 1. De openheid en transparantie van de woonkamer. 2. De alomtegenwoordige continuïteit en eenheid. 3. De doordachte inplanting en maximale wisselwerking tussen binnen en buiten. 4. De afwezigheid van complexe volumes.

ARCHITECTD2 Architecture, Sébastien Dierckx & Laurent Devos

"Een structuur in hout, rustend op twee sokkels, als een brug." Van die idee vertrokken Sébastien Dierckx en Laurent Devos van het atelier D2 Architecture om aan de verzuchtingen van de bouwheer te beantwoorden. "We droomden in essentie van een moderne constructie op basis van een eenvoudige structuur met mooie perspectieven en veel licht. Ook wilden we het gevoel van een rechtstreekse wisselwerking tussen binnen en buiten versterken door het gebruik van materialen als hout, glas en beton," vertellen de eigenaars.

Ze kozen hun architect aan de hand van twee criteria: zijn realisaties, uiteraard, maar tevens diens verankering in de streek, om hun kansen voor dit wel erg uitzonderlijke project bij de locale overheden te verhogen. Na een preselectie van tien architecten viel hun keuze uiteindelijk op D2 Architecture, waarvan de visie in de volgende woorden kan worden samengevat: integratie, licht, eenvoud en moderniteit.

Doorstroming

Schematisch gezien lijkt de constructie op een brug die rust op twee sokkels waarin respectievelijk de inkomzone en de keuken werden ingericht. Centraal kwamen de leefruimten (salon en eetkamer) die langs beide zijden ramen kregen. "Die transparantie zorgt ervoor dat het lijkt alsof deze ruimte in het verlengde ligt van de tuin," menen de architecten. Die wil tot integratie valt trouwens ook op ter hoogte van de vloer, waar geen enkele drempel de doorstroming van binnen naar buiten belemmert. Dat gevoel wordt nog versterkt door de inplanting van de woning.

Achter de voorgevel, die zich in een van de uiterste hoeken van het ruitvormige terrein bevindt, ontvouwt zich het gebouw over een volledige lengte van 23 meter, waardoor het terrein als het ware in tweeën wordt gedeeld. Zodoende genieten de drie andere gevels op gelijke wijze van de tuin die in het huis 'binnendringt'. "Op die manier werd het terrein volledig benut," oordelen de architecten. Die inplanting biedt bovendien het voordeel dat het zonlicht de hele dag door in huis binnenvalt en zo een extra warmtebron vormt.

Blinde topgevel

De woonzone op het gelijkvloers wordt gekenmerkt door een grote openheid (het maximum van wat technisch haalbaar was). De houten 'brug' op de verdieping, die de nachtzone herbergt, kreeg bewust een meer gesloten karakter. De 'box' kraagt achteraan uit en overdekt langs de keukenzijde voor een groot deel het terras op het gelijkvloers.

Het uitkragende gedeelte rust volledig op de centrale draagbalk en herbergt de slaapkamer van de ouders. Om de functie van die zone extra in de verf te zetten, werd geopteerd voor een bijna volledig blinde topgevel. De zijgevels daarentegen beschikken over een hele reeks kleine ramen die aan weerszijden over de tuin uitkijken.

Stephan Debusschere

Onze partners