Zo kiest u het juiste pand

18/02/11 om 10:03 - Bijgewerkt om 10:03

Bron: Ik Ga Bouwen

Het welslagen van een renovatie hangt vaak af van de keuze van het gebouw. Een handleiding.

Zo kiest u het juiste pand

© Thinkstock

Wilt u slagen in uw opzet? Vergeet niet dat u een aantal fases moet doorlopen en dat de hulp van vakmensen (architecten, interieurspecialisten, ingenieurs) daarbij nuttig kan zijn om te vermijden dat uw huis een ruïne wordt die aan wederopbouw toe is. Een handleiding.

Het welslagen van een renovatie hangt vaak af van de keuze van het te renoveren gebouw. In de eerste plaats moet u dus grondig nagaan in welke staat het pand verkeert, zelfs vóór u tot aankoop overgaat of een verkoopovereenkomst ondertekent.

1. Bezoek het pand met een expert

Bezoek het pand in het gezelschap van een expert die de situatie k an evalueren. Sommige schade is met weinig kosten te herstellen, in andere gevallen zijn ingrijpende werken nodig. Die kunnen u van uw aankoop doen afzien.

2. Laat de woning opmeten

Laat de oorspronkelijke woning opmeten door een landmeter of een architect. Indien u over de oorspronkelijke plannen beschikt, kunnen die het werk van een vakman vergemakkelijken en kan u geld uitsparen.

3. Laat een energieaudit uitvoeren

Om aan de nieuwe energienormen te voldoen, raden we u aan een energieaudit van uw woning te laten uitvoeren (waarvoor regionale premies worden toegekend). In de praktijk komt een expert uw verwarmingsinstallatie, uw isolatie, uw warmwaterproductie en uw elektriciteitsverbruik controleren. Hij maakt een rapport met aanbevelingen op.

Bovendien kan u door een gespecialiseerde firma een audit laten uitvoeren via infraroodthermografie. Dat systeem vergelijkt de temperaturen van oppervlakken en spoort zo thermische bruggen, isolatieproblemen en dergelijke op.

Een dergelijke audit is een waardevol instrument om de uit te voeren isolatiewerken aan de bouwschil van uw woning correct in te schatten en zo uw toekomstig energieverbruik te beperken.

Fa nny Bouvry


Info over audits

Vlaams Energieagentschap: Afdeling Natuurlijke Rijkdommen en Energie (ANRE) - www.energiesparen.be - tel.: 02 553 46 00

Brussels Energieagentschap: www.curbain.be - tel.: 02 512 8619

Waals Energieloket: http://energie.wallonie.be - tel.: 078 15 15 40

Die instanties kunnen u ook documenten bezorgen aan de hand waarvan u uw energieverbruik zelf kan evalueren. Handig als u niet de tijd heeft om op het bezoek van een expert te wachten.

Postcode

Onze partners