Zo brengt u de afbraakwerken tot een goed einde

18/02/11 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:38

Bron: Ik Ga Bouwen

Slecht uitgevoerde afbraakwerken kunnen het pand onherstelbaar beschadigen. Enkele tips.

Zo brengt u de afbraakwerken tot een goed einde

© IGB/JVC

Slecht uitgevoerde afbraakwerken kunnen het pand onherstelbaar beschadigen! Vóór de start moet u:
1. contact opnemen met de architect of de ingenieur die de dragende elementen opspoort (muren, zuilen, balken). Die mogen enkel worden weggehaald na het nemen van de nodige voorzorgen.

2. het bestaande beschermen om beschadigingen (door stof, spatten...) te voorkomen.

3. nadenken over de manier waarop u het afval zal afvoeren. In het bijzonder als u werken uitvoert op de verdieping of achter een huizenblok.

4. een container reserveren met, indien nodig, voldoende ruimte op straat. Advies: plaats de container niet op vrijdagavond. U riskeert dat de hele buurt er afval in dumpt tijdens het weekend.Fanny BouvryOvername van de gemene muur

Indien het te renoveren pand een rijwoning is, moet u soms de helft van de gemeenschappelijke muur aankopen, indien u die wil gebruiken ter ondersteuning van, bijvoorbeeld, de vloerstructuur. Uw buur mag dat niet weigeren. De kosten voor dat stuk muur zijn gebaseerd op de actuele eenheidsprijzen van de bouw op dat moment.

Let op: hoewel een notariële akte niet nodig is, moet u de mede-eigendom laten registreren (houd rekening met 12,5 % registratiekosten). Let bij renovaties op de staat van de gemene muur: als die weinig stevig lijkt (fundering die onvoldoende is aangepast, dunne muur...), bouwt u beter een eigen muur tegen de gemeenschappelijke muur aan.

U hoeft dan geen stuk gemeenschappelijke muur te kopen en laat de verdere constructie van bv. de vloer steunen op uw eigen muur. Op de servicepagina's van Ik Ga Bouwen vindt u iedere maand de courante prijzen voor de muurovername.

Lees meer over:

Postcode

Onze partners