VERKOOP NIEUWBOUWWONING + TERREIN: 21 % BTW

23/02/11 om 11:54 - Bijgewerkt om 11:54

Bron: Ik Ga Bouwen

Vanaf 1 januari 2011 is een btw-tarief van 21% van toepassing op de verkoopprijs van een terrein met een nieuwe woning op.

Wie een bouwperceel koopt en er een nieuwe woning op laat bouwen, betaalt tegelijkertijd registratierechten op de prijs van het terrein als btw op de nieuwbouwwoning. Dat betekent dat tot op heden de verkoopprijs moest opgesplitst worden in het geval van aankoop van een reeds gebouwde nieuwbouwwoning op een bouwperceel, om de bedragen te kunnen bepalen die respectievelijk belast zijn met registratierechten of btw.

Maar om zich conform te stellen met een Europese richtlijn wordt de Belgische wetgeving aangepast. Vanaf 1 januari 2011 zal een btw-tarief van 21 % van toepassing zijn op de verkoopprijs van een terrein met een nieuw sleutel-op-de-deur appartement of woning, voor zover de verkoop tegelijkertijd gebeurt door dezelfde persoon of onderneming.

Dit zal onvermijdelijk leiden tot een stijging van de totale verkoopprijs. Voor de verkoop van een terrein liggen de registratierechten momenteel tussen 10 en 12 %. Bovendien zijn soms verminderingen van toepassing, zoals bijvoorbeeld in Vlaanderen waar de overdraagbaarheid van eerder betaalde registratierechten bestaat. Vanaf 1 januari zal u dus ongeveer 10 % meer moeten betalen voor het bouwterrein. Alleszins zal er niets veranderen voor wie een woning bouwt op een terrein dat reeds eerder werd aangekocht.

Postcode

Onze partners