Lofteffect voor meer intimiteit

20/03/13 om 17:15 - Bijgewerkt om 17:15

Dit appartement in het centrum van Luik was vóór de verbouwing een heuse ruïne. Door de negatieve punten (krappe vertrekken, ouderwets interieur,...) weg te werken en de troeven (de ligging, het uitzicht, het volume,...) uit te spelen, maakten de eigenaars er een design ruimte van, vol licht en aangenaam om in te wonen.

Het uitgangspunt waren twee vervallen appartementen uit de jaren dertig. De bouwheren lieten zich er niet door afschrikken: ze hadden al enige ervaring met renovaties. "We vielen vooral voor de charme van de buurt, met een geklasseerde botanische tuin en een uitzicht op veel groen." Voor het overige stelden de eigenaars hun vertrouwen in hun architect, Sébastien Krier. Al stortten ze zich natuurlijk wel vol enthousiasme in het avontuur. "We droomden van vier slaapkamers, een open ruimte met zuivere lijnen en zo veel mogelijk ingebouwde voorzieningen." Opdracht volbracht!

Een compleet heringerichte ruimte

Met uitzondering van de basisstructuur, blijft er niets van de oorspronkelijke volumes over. "Het lag in onze bedoeling de kamers maximaal open te werken, met een centrale keuken en schuifdeuren naar de inkom en de nachthal. Als we daar zin in hebben, kunnen we die open laten om het gevoel van ruimte te versterken." Het beschikbare volume werd op die manier volledig herdacht, als ging het (bijna) om een nieuwbouwproject.

De initiële verzuchtingen

"Vóór we het huis kochten, hebben we met onze architect overlegd", vertelt de eigenares. "We wilden er zeker van zijn dat de beschikbare oppervlakte - 170 m² voor de twee wooneenheden samen - geschikt was voor wat we wilden. We hadden het immers over vier slaapkamers, met een duidelijke scheiding tussen de zone van de ouders en die van de kinderen. En aan het perspectief van de ene kant van het appartement naar de andere mocht niet worden geraakt.' Al die wensen konden in die ruimte worden verwezenlijkt. "We hebben in dit project dan ook alles op alles gezet. We hebben wel erg lang moeten zoeken naar een plek om te wonen in deze wijk, die ons erg aantrok."

Virginie Stassen

Lees meer in Ik Ga Bouwen magazine 359

Onze partners