Wat zijn de aandachtspunten bij het plaatsen van een spatwand in de keuken?

11/08/14 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

Bron: Ik Ga Bouwen

Bij het inrichten van een keuken is het belangrijk om ook aan enkele praktische zaken te denken, zoals bijvoorbeeld de spatwand achter het fornuis en de spoelbak. De spatwand voorkomt een vuil uitziende muur door de vele spatten water en vet. Waarop moet je letten bij de keuze van het materiaal?

Wat zijn de aandachtspunten bij het plaatsen van een spatwand in de keuken?

© iStock

Bij het inrichten van een keuken is het belangrijk om ook aan enkele praktische zaken te denken, zoals bijvoorbeeld de spatwand achter het fornuis en de spoelbak. De spatwand voorkomt een vuil uitziende muur door de vele spatten water en vet. Waarop moet je letten bij de keuze van het materiaal?

Aangezien een spatwand wordt geïnstalleerd achter het fornuis en de spoelbak moet het materiaal dus hittebestendig en waterdicht zijn. Materialen als hout of behangpapier zijn dus een slecht idee, omdat water hier grip op zal krijgen. Vinyl en pvc op hun beurt maken geen kans tegen hoge temperaturen.

Welke materialen komen dus bijvoorbeeld wel in aanmerking? Tegels zijn een goedkope en hittebestendige oplossing, mits ze geglazuurd zijn. Wel kunnen de voegen een grauw uitzicht krijgen na verloop van tijd. Inox op zijn beurt heeft een hele resem voordelen: erg sterk, heel duurzaam, bestendig tegen hitte, vocht en vet en vertoont geen verkleuring. Al heeft inox een wel erg koele uitstraling, wat niet altijd binnen elk interieur past.

Een materiaal als leisteen komt ook in aanmerking, al is deze steen niet zuurbestendig. Graniet is vervolgens ook erg gemakkelijk in onderhoud, al moet je rekening houden met het feit dat dit enkel in donkere kleuren te verkrijgen is. Marmer is dan wel beschikbaar in verschillende kleuren. Glas is ook een mogelijkheid, aangezien deze materie sterk, slijtvast, hittebestendig en hygiënisch is. Een glazen spatwand is wel een grotere investering. (Habitos/AB)

Postcode

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info