Waarom kurk een ecologisch en gebruiksvriendelijk alternatief is

04/03/16 om 10:11 - Bijgewerkt om 10:11

Het klassieke, bruine imago van kurk is voorgoed begraven. Vandaag zijn de designmogelijkheden eindeloos dankzij nieuwe dessins, kleuren en trendy structuren. De goede eigenschappen bleven wel behouden.

Waarom kurk een ecologisch en gebruiksvriendelijk alternatief is

© Santana

Vocht kan niet deren

"Kurk is het ideale product voor in vochtige ruimtes. Het kan niet alleen dienen in de badkamer, maar zelfs in de douche of tegen de wanden en het plafond", opent Cathy Duwez, verkoopster bij Santana. "Kurk is van nature goed bestand tegen water. De extra behandeling met een vernis op basis van water maakt het materiaal helemaal waterafstotend. Zo vermijd je het insijpelen langs de randen."

Voor kurk moet geen enkele boom geveld worden. Enkel ontveld. "Elke negen jaar wint men de schors van de boom, zonder daarmee zijn groei of levensduur te belemmeren. Daarvoor blijft ongeveer 2/3 van de schors rond de stam hangen. Door het gebruik van kurk als vloerbedekking is de vraag enorm gestegen. We lossen dit op door meer verspreiding (Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Marokko, Algerije en Tunesië) en het bijplanten van nieuwe bouwen. Ze zorgen immers ook voor meer zuurstof en de absorptie van CO2."

Renovatiemateriaal bij uitstek

Kurk is een materiaal dat het vooral in de renovatiemarkt bijzonder goed doet. "Ik schat dat ongeveer 70 à 80% van ons volume naar renovatie gaat", berekent Duwez. "Dat komt, omdat het slechts een geringe dikte heeft. De vloer lukt al met een minimum van 4 mm. Voor de wand is er zelfs maar 3 mm mogelijk. Verder kan het bovenop vrijwel alle materialen liggen: OSB-platen, chape, bestaande vloeren ... De voorwaarde is dat de ondergrond mooi vlak en glad is. Een goede voorbereiding is cruciaal voor een perfect eindresultaat. Het materiaal is wel soepel genoeg om kleine niveauverschillen weg te werken."

De plaatsing van kurk is een kolfje naar de hand van de doe-het-zelver. "Iedereen die kan papieren of vloeren, kan zeker en vast met kurk overweg. Heb je twijfels? Woon dan de demo bij die in de showroom in jouw beurt jaarlijks gegeven wordt. Een van onze nieuwe producten op Batibouw is de CorkClick. Een klik- en klopsysteem dat heel gemakkelijk te plaatsen is en in drie soorten bestaat: kurk, vinyl en fineerhout. De onderlaag bestaat altijd uit kurk", vertelt Duwez.

Trends in kleuren

Natuurlijke materialen doen het goed en dat is ook de ontwerpers bij Santana niet ontgaan. De laatste design bevatten heel wat natuurstructuren. Duwez: "Jonge mensen vallen momenteel vooral voor onze houtstructuren. Het is een heel natuurlijke look die door de bewerking van de materialen ook een licht natuurlijk aroma van hout bijbrengt. Aan de andere kant van het spectrum doen ook onze steenimitaties het zeer goed, vooral bij een wat ouder publiek. De mogelijkheden zijn er in elk geval om een vloerbedekking helemaal op wens en op maat te krijgen. De prijs valt tussen 40 à 60 euro voor de materialen." (VC)

Lees meer over:

Postcode

Onze partners