Nieuwe energielabels voor verwarmingstoestellen: Batibouw maakt zijn bezoekers wegwijs

01/03/16 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:45

Op 26 september 2015 trad de Europese Ecodesign-verordening in voege. Dit betekent dat verwarmingstoestellen met een energie-efficiëntie onder een bepaald niveau niet meer verkocht mogen worden in de EU.

Nieuwe energielabels voor verwarmingstoestellen: Batibouw maakt zijn bezoekers wegwijs

© Thinkstock

Zo wil Europa - met het oog op de klimaatdoelstellingen 2020 - het rendement optrekken en het energieverbruik en de CO2-uitstoot verminderen. Deze nieuwe reglementering heeft uiteraard een grote impact op de verwarmingssector, en dus ook op alle exposanten van Paleis 12.

Samen met de strengere eisen voor nieuwe installaties werd ook een energielabel voor verwarmingstoestellen ingevoerd, naar analogie van de bij het grote publiek reeds bekende labels voor bijvoorbeeld koelkasten en wasmachines. De consument is hierbij de grote winnaar. Hij zal zich beter kunnen informeren, doordat hij de verschillende verwarmingsoplossingen eenduidig met elkaar zal kunnen vergelijken.

Ontdek hybride oplossingen

Wie de sector een beetje volgt, weet dat een verwarmingsinstallatie al lang meer is dan alleen een warmtegenerator. Denk maar aan de opkomst van hybride installaties, die op Batibouw bij heel wat exposanten te bewonderen zijn. Met hybride systemen worden verwarmingsinstallaties bedoeld die het gebruik combineren van bijvoorbeeld een zonnecollector op hernieuwbare energie en een verwarmingsketel op een fossiele brandstof zoals gas of stookolie. Zo worden zorg voor het milieu en kostenefficiëntie met elkaar gecombineerd.

Wat met bestaande installaties?

Moeten alle huidige verwarmingsinstallaties die niet aan de nieuwe norm voldoen dan worden vervangen? Nee, want bestaande toestellen en systemen vallen niet onder de Europese verordeningen. Maar ook bij bestaande installaties kan het verbruik worden geoptimaliseerd, door een goed onderhoud, een verbeterde isolatie of door het vervangen van verouderde componenten.

Het loont als bezoeker dus zeker de moeite om op de standen te informeren naar de beste oplossing voor zijn specifieke situatie (verbouwing, nieuwbouw, passiefbouw...). Op één dag een praatje maken met al die fabrikanten, dat kan nergens beter dan op Batibouw.

Een bijdrage van de organisatie van Batibouw

Postcode

Onze partners