Nieuw in designland: minimeubelcollectie Mate van Bram Boo

02/12/14 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:32

Bram Boo, de laureaat in 2010, presenteerde zijn nieuwe minimeubelcollectie Mate tijdens de Biënnale Interieur Kortrijk.

Nieuw in designland: minimeubelcollectie Mate van Bram Boo

Bram Boo © .

Tijdens de jongste editie van de Biënnale Interieur Kortrijk kregen de intussen negen Designers van het Jaar een mooi forum om hun werk te tonen. Bram Boo, de laureaat in 2010, presenteerde er zijn nieuwe minimeubelcollectie Mate.

Zoals steeds drijft Bram Boo ook hier het gebruik van functie op een speelse manier tot het uiterste door het werkoppervlak - een tafeltje - te combineren met een opstaande geometrische figuur - een rond scherm. Daarnaast maakt het hout dit ontwerp bijzonder. "Voor deze eerste collectie gebruikten we het hout van een es die gerooid werd uit veiligheidsoverwegingen uit de Plantentuin van Meise. De volgende stukken zullen gemaakt worden uit een oude, afgestorven eik die bij mij in de tuin stond, en die ik onlangs heb gerooid. Over een jaar zal dat hout droog genoeg zijn om het te kunnen gebruiken", vertelt Bram Boo.

Bram Boo & Bert Leysen

Voor de Mate-collectie werkt Bram Boo nauw samen met Bert Leysen, die met zijn bedrijf Bosq uitgegroeid is tot de grootste leverancier van fineer in de Benelux. Dat fineer wordt onder meer gebruikt voor de iets goedkopere standaardversie van de collectie die Bulo uitbrengt, terwijl de limited edition-collectie uit massief hout bestaat.

"Bert Leysen heeft niet alleen een bijzonder goede kennis, maar probeert ook continu te innoveren. Zo gebruiken we voor deze collectie lokaal hout, waarvan we bijna alle stukken gebruiken. Want net zoals de bioboer wél appels met een plekje verkoopt, behouden wij ook het spinthout en de zwarte plekjes in het hout. In plaats van een negatief kenmerk verheffen we ze tot een pluspunt, aangezien ze de uniciteit van het stuk verhogen.

Respect voor de natuur

Bovendien vind ik het als designer nu erg belangrijk om te communiceren dat we meer respect moeten hebben voor de natuur. Want momenteel kunnen bedrijven nog perfect meubels maken uit niet-recycleerbare mengelingen van MDF en lijm. De consument ziet toch niet wat er in zit, en de broodnodige wetgeving ontbreekt. We moeten onze levenshouding dringend veranderen. Dat ik dit project kon realiseren, raakt me erg. Want in mijn jonge jaren wilde ik boomchirurg worden. Deze collectie is dus ongetwijfeld een van de mooiste cadeaus die mijn vak me al gegeven heeft."

www.bramboo.be

Elien Haentjens

Lees meer over:

Postcode

Onze partners