In beeld: hoe haal je natuurlijk licht binnen op zolder?

10/11/14 om 11:20 - Bijgewerkt om 11:20

Een klassieke, L-vormige bungalow van ongeveer veertig jaar oud werd recent gerenoveerd. Vandaag is het een hedendaagse en vooral open woning, die komaf maakt met de traditionele indeling in kamers en overal natuurlijk licht binnenhaalt.

Het perceel is uniek, een oude wal. Dankzij die hogere ligging heeft het huis langs alle kanten een mooi uitzicht. Dat was ook het vertrekpunt van de renovatie: die moest ervoor zorgen dat het uitzicht ook binnen overal prominent aanwezig is. Daarom kwamen er zowel beneden als boven grote ramen. De eerste verdieping - die zich onder het dak bevindt - kreeg heel wat dakvensters. Misschien zelfs meer dan strikt noodzakelijk om het vereiste daglicht binnen te laten. Architect Nele Cloots van Nelva Architecten: "Maar de dakoppervlakte is vrij groot en dus hebben we de juiste verhouding gezocht in open en gesloten gedeelten." Met andere woorden, het aantal dakramen, de positionering ervan en het ritme werden ook ingegeven door de architectuur van de woning.

Nelva architecten

www.nelva.be

Lees meer in 'Ik ga bouwen & renoveren' n°376.

Onze partners