Hoe woont Christophe Deborsu?

28/05/14 om 15:05 - Bijgewerkt om 15:05

Bron: Ik Ga Bouwen

Christophe Deborsu is journalist. Hij werkte jarenlang voor de RTBF en zit nu bij zender Vier. Hij schrijft ook artikels, columns en boeken. Zijn laatste boek "Dag, Bonjour!" schreef hij met zijn Vlaamse vriendin, Annick De Wit, journaliste bij Het Laatste Nieuws.

Christophe Deborsu is journalist. Hij werkte jarenlang voor de RTBF en zit nu bij zender Vier. Hij schrijft ook artikels, columns en boeken. Zijn laatste boek "Dag, Bonjour!" schreef hij met zijn Vlaamse vriendin, Annick De Wit, journaliste bij Het Laatste Nieuws. Eigenaar of huurder?

Ik heb onlangs een huis gekocht in het centrum van Namen. Ik wou terug naar de stad nadat ik twintig jaar op het platteland had gewoond. Een stad biedt gewoon meer mogelijkheden. Ik beschouw me met mijn 50 jaar nog niet oud, maar in een stad is alles gewoon veel dichter bij, wat praktisch is, onder meer voor de kinderen. Scholen en universiteiten liggen op wandelafstand.

Bouwen of verbouwen?

In mijn eerste leven heb ik gebouwd. Nu ga ik renoveren. Elk moment van het leven zijn pleziertje, denk ik dan. Beide zijn interessant en hebben hetzelfde doel; het leven comfortabel maken. De renovatie zal wel niet zo'n vaart lopen, ik ga de zaken rustig aan pakken, want alles kost geld...

Appartement of huis?

Ook daar zeg ik allebei. Ik woonde ooit in een viergevelvilla op het platteland. In de verste verte geen ander huis te zien. Maar nu woon ik op een appartement en ik voel me even gelukkig.

Welke stijl heeft je interieur?

Op dit moment geen enkele! Maar ik ben wel een liefhebber van hedendaagse kunst. Meestal haal ik mijn inspiratie uit tijdschriften, maar ik koop er voorlopig geen want dat zou me alleen maar frustreren. Het zal voor later zijn.

Hoe ziet het huis van je dromen eruit?

Dat is een moeilijke. Elk huis waarin ik woon is het huis van mijn dromen, omdat ik me er goed voel. De woning van mijn partner, in Vlaanderen, is ook een huis van mijn dromen, want het is veel knusser dan mijn appartement. Ook al is mijn inbreng er nihil, als je van iemand houdt, dan hou je ook van haar omgeving.

Wat is je favoriete plek in huis?

De woonkamer met mijn bureau op de mezzanine. Ik schrijf thuis vaak mijn artikels. Ik kan makkelijk werken met oordopjes terwijl mijn kinderen videospelletjes spelen. Ik zie ze, ik voel ze, maar ik hoor ze nauwelijks. Zo kan ik verder werken.

Ben je een handige jongen?

Ik vind het geweldig om Ikea-meubels in elkaar te steken. Ik doe dat graag met mijn zonen, ook al zijn zij iets minder enthousiast. Voor het overige denk ik dat ik tot de middelmaat behoor. Ik heb geen twee linkerhanden, maar ik ben evenmin een superhandige Harry.

Hoe verwarm je je woning?

De centrale verwarming werkt op gas. Veel keuze heb ik niet vermits ik op een appartement woon.

Technieken zoals zonnepanelen, regenwaterrecuperatie, zonneboiler zijn dus ook niet aan jou besteed?

Dit gebouw is vijftien of twintig jaar geleden de laatste keer gerenoveerd. Toen lagen de mensen daar niet wakker van. Zelf ben ik wel voorstander van het gebruik van hernieuwbare energie.

Naar welk materiaal gaat je voorkeur uit?

Ik hou van hout. In België liggen 78% van de bossen in Wallonië. Maar ik kijk uit op aluminium ramen, een materiaal dat ik ook naar waarde kan schatten. Ik vind ook staal prachtig, dat metaal dat Wallonië vroeger groot maakte. Eigenlijk houd ik van al deze materialen en hun geschiedenis.

Tekst: Natacha Dumont

Postcode

Onze partners