Hoe optimaliseert u de akoestiek in uw woning?

30/01/08 om 16:42 - Bijgewerkt om 16:42

Bron: Ik Ga Bouwen

Wil u optimaal kunnen genieten van onder andere home cinema, dan zal u aandacht moeten besteden aan de akoestiek van uw woning.

Wil u optimaal kunnen genieten van de geluidssystemen in huis en vooral van de home cinema, dan zal u niet alleen over een degelijke installatie moeten beschikken met goed geplaatste boxen.

U zal ook extra aandacht moeten besteden aan de akoestiek en de verlichting van de kamer(s) waar u gaat kijken en/of luisteren. Een grote, hoge en vooral lege ruimte werkt als een klankkast en dat kan u beter vermijden. Maar ook druk verkeer in de straat kan erg storen als u net naar een spannende film zit te kijken. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.

1. Vloeren

Tegels mogen ideaal zijn in bijvoorbeeld badkamer en keuken, in een tv-kamer zorgen ze niet bepaald voor een goede akoestiek. In het algemeen kiest u best voor materialen die het geluid zo min mogelijk weerkaatsen of versterken. Hout en parket scoren op dit vlak een stuk beter. Nog beter is tapijt als vloerbekleding - in de professionele cinema's ligt immers vast tapijt. Wil u de bestaande tegelvloer niet uitbreken, dan kan (los) tapijt een heel verschil maken.

2. Muren en plafonds

Kale bepleisterende muren en plafonds weerkaatsen het geluid. Het oorspronkelijke geluid en de weerkaatsing gaan op elkaar inwerken met erg storende interferenties als gevolg. Een akoestisch optimale kamer inrichten is echter niet zo makkelijk - daar bestaan specialisten voor -, maar met een behoorlijke aankleding kan u de akoestiek aanzienlijk verbeteren. Gordijnen, kasten en andere meubels reduceren het terugkaatsen van het geluid. Maar soms kan het nodig zijn om wanden en plafonds te bekleden met speciale geluidsabsorberende tegels. Heeft u bovenburen of zitten er boven kinderen te spelen, dan kan het bovendien wenselijk zijn om het plafond/vloer extra akoestisch te isoleren. Dat kan bijvoorbeeld door een 'vals' akoestisch plafond aan te brengen met daartussen een soepele isolatielaag.

3. Ramen en deuren

Het buiten- en binnenschrijnwerk wordt in deze context vaak over het hoofd gezien. Nochtans speelt ook dit een belangrijke rol. In bepaalde omstandigheden - aan een drukke straat bijvoorbeeld - is het zeker aan te raden om te kiezen voor profielen én beglazing met akoestisch isolerende eigenschappen: meerwandige profielen (versterkt, als u voor pvc kiest) in combinatie met gelaagd, asymmetrisch glas scoren hoog op dit vlak. Bepaalde raamsystemen zijn uitgebreid getest op hun akoestische kwaliteiten: ze beantwoorden aan de nieuwe akoestische normen en kunnen worden geleverd met een attest. Vraag ernaar: het is een extra kwaliteitsgarantie. Bovendien zijn nagenoeg alle raamprofielen uitgerust met een speciale akoestische dichting, wat voor extra hoge geluidsdemping zorgt. Akoestische profielen zijn ook voorzien van beslag met regelbare sluitpunten, wat de mogelijkheid biedt om de ramen bijna perfect te sluiten. Wie grote raampartijen plaatst, moet echter wel beseffen dat glas evengoed een hard materiaal is dat het geluid weerkaatst, waardoor het nodig kan zijn om ze af te schermen met gordijnen of screens (aan de binnenkant van de ramen).

4. Verlichting en verduistering

Wie helemaal voor het cinemagevoel wil gaan en nadat de akoestiek in orde is gebracht, heeft uiteraard een kamer nodig die volledig verduisterd kan worden. Gewone gordijnen of screens zijn dan onvoldoende: wil u een optimale verduistering dan moet u kiezen voor een systeem dat het volledige raam bedekt en voor speciale stoffen, die elk streepje licht buitensluiten. Wil u toch niet de volledige duisternis, dan moet u voor een optimale beeldkwaliteit de lichtpunten zo plaatsen dat het licht nooit rechtstreeks in het beeldscherm valt. Niets is immers zo storend als de reflectie van de zon of een lamp in het beeld. Ideale plek voor een discrete, indirecte verlichting is achter het televisietoestel.

Ik ga Bouwen & Renoveren 2008

Postcode

Onze partners