Energie besparen in de keuken

03/03/00 om 21:59 - Bijgewerkt op 16/06/16 om 14:27

Bron: Ik Ga Bouwen

We geven u enkele slimme tips om energie te besparen tijdens het koken en het afwassen.

Energie besparen in de keuken

We geven u enkele slimme tips om energie te besparen tijdens het koken en het afwassen:

KokenKookt u elektrisch? Gebruik de restwarmte door uw kookplaat uit te zetten vóór het einde van de bereidingstijd. Gebruik kookpotten van goede kwaliteit, met een vlakke, dikke bodem die de warmte goed geleidt. Kook met weinig water. Dat is niet alleen zuinig, maar ook gezond. Groenten en aardappelen moeten maar voor één derde onder water staan. Kook zoveel mogelijk met het deksel op de pot. Dat spaart tijd en energie. Sommige gerechten maakt u toch beter klaar zonder deksel op de pot. (Boontjes, bijvoorbeeld. Want met deksel verliezen ze hun frisgroene kleur.) Stem de grootte van uw kookpot af op de omvang van uw kookplaat. U verbruikt minder energie en vermijdt beschadiging aan uw vitrokeramische plaat. AfwassenSchakel de vaatwasser pas in als hij volledig gevuld is. Verwijder alleen etensresten. Spoelen onder de kraan is overbodig. Uw vaatwasser maakt ook uw pannen schoon met weinig water en energie. Sterk bevuilde bodems moet u wel even vooraf aanpakken. Gebruik altijd het juiste programma. Met een spaarprogramma op lage temperatuur werkt u zuinig en snel. Gebruik niet te veel afwasmiddel. Reinig regelmatig de filter. Gebruik af en toe een ontkalkingsproduct. Dat is goed voor het energieverbruik en de levensduur van het toestel.

Bron: Electrabel

Links

www.electrabel.be

Lees meer over:

Postcode

Onze partners