Uitbreiding met een smoel

Betonnen sokkel draagt terracotta bovenverdieping

In de groene glooiingen aan de rand van Overijse is het rustig wonen. Niet alleen rustig, maar ook stijlvol. Dat bewijst architect Saidja Heynickx met een uitbreiding van een jaren 50 woning aan de smalle Drogenberg. De woning is er nu een blikvanger in één van de smalle bochten die de weg rijk is. Passanten kunnen er niet naast de uitbreiding met een betonnen sokkel en een terracotta kleurige verdieping kijken.

Uitbreiding met een smoel

© Arch. Saidja Heynickx - foto André Nulens

Het ontwerp voor de uitbreiding is een oplossing op maat voor twee geduldige opdrachtgevers. Hun uitdrukkelijke wens om het geheel in het landschap te versterken vormde de uitdaging voor architect Saidja Heynickx. Hij zocht een antwoord voor het leven op deze plek. "Richtinggevend daarbij waren het versnipperde en hellende terrein enerzijds en anderzijds het feit dat de voordeur zich aan de zijkant bevindt. Er was een heel niveauverschil te overbruggen van de straat naar de voordeur. De trappenpartij die hiervoor zorgde was helemaal verzakt en dus aan vervanging toe. Bovendien zou het huis te zwaar overkomen wanneer we de gevraagde uitbreiding op het hoogste niveau zouden realiseren," motiveert de ontwerper zijn keuze voor de markante zijvleugel aan de bestaande woning. De uitbreiding nestelt zich nu op de verdieping tegen de voorgevel van het bestaande gebouw en duikt dan 8 treden naar beneden. Zo daalt de verdieping letterlijk in het landschap. De plafondhoogte van de carport is ruim en kan ook hoge voertuigen beschermen.

Puzzelen met planken

Het uitbreidingsvolume heeft een driehoekige grondvorm. Dat is een rechtstreeks gevolg van de specifieke situatie en de wensen van de bewoners. "Het nieuwe volume mocht het uitzicht op het landschap vanuit de bestaande ouderslaapkamer niet hypothekeren en de verschijning van het hoofdhuis moest nog herkenbaar blijven. Uit de maquettestudies bleek dat het uitzetten van een driehoek gecombineerd met een connectiebalk met de bestaande woning ruimtelijk krachtig al deze elementen kon verzoenen," geeft Saidja Heynickx aan.

Uitbreiding met een smoel

© Arch. Saidja Heynickx - foto André Nulens

Het gelijkvloerse niveau van dit opmerkelijk uitbreidingsniveau is in beton opgetrokken en herbergt een carport en een afsluitbare tuinberging. De betonstructuur is volledig ter plaatse gestort. Saidja Heynickx licht toe: "De wanden vormen keerwanden en dragen de bovenverdiepingsplaat. Die laatste werd in een ruwe bekisting gestort. Het plafond in de carport kreeg zo meteen een afwerking in een generfd plankenpatroon."

Een goede voorbereiding van de betonwerken was essentieel voor het geslaagde eindresultaat. "Voor deze complexe vorm zijn er tientallen detailtekeningen gemaakt van onder meer de plankrichtingen en de details van ontmoetingen. Het timmeren van de mal was een constant denkproces samen met uitvoerder De Roover L & Zoon. Ik heb in het verleden nog al samengewerkt met Kris De Roover en zijn ervaring bleek cruciaal. Hij had snel zicht op mogelijke problemen en de (on)mogelijkheden. Het plafond is er perfect in zijn contravorm van planken uitgekomen," vertelt Saidja Heynickx.

Terracotta huid

De bovenliggende verdieping is een houtskeletstructuur bekleed met terracottakleurige dakpannen. Door die materiaalkeuze maakt de uitbreiding connectie met de bestaande woning. De raamvlakken in dit topvolume springen in het oog. "Het zijn uitgesneden vlakken, ingevuld met kaders. Het grote raam in het overgangsvolume van de verdieping is naar het noorden gericht. Het is een kijkplek naar de holle weg," verduidelijkt Saidja Heynickx.

De bijkomende verdiepingsoppervlakte biedt plaats aan twee slaapkamers, een badkamer, een open speel/werkplek en een zone voor bureau en boekenwand. "De keuze voor een houtskelet heeft verschillende redenen: de onderliggende structuur wordt niet extra belast en de dikte van de wand kan volledig geïsoleerd worden. De betonplaat kon aan de bovenzijde geïsoleerd worden in het vloerpakket. Zo ontstaat een goed geïsoleerd volume op een sokkel. Alle voorzieningen zijn getroffen om later een groendak op de verdieping te voorzien. De constructie van het houten bovendeel bleef ook zichtbaar in de binnenruimte. Daar linkt een theatrale binnentrap oud en nieuw met elkaar. Hier kan toneel gespeeld worden, een poppenhuis of kasteel gebouwd worden," vervolgt Saidja Heynickx.

Tuinkamer

Aan de achterzijde van de woning ontwierp de architect ook nog een open tuinkamer.

Ze is beglaasd aan twee zijden en gesloten aan de derde wand om plaats te creëren voor een kastenwand. De tuinkamer biedt aan de twee beglaasde zijden toegang naar buiten: aan de ene zijde betreden de bewoners zo hun terras, aan de andere zijde sluiten ze aan op het pad naar de serre. Groenten halen en vervolgens beginnen koken met de kinderen in het gezichtsveld is dan een logisch scenario.

Uitbreiding met een smoel

© Arch. Saidja Heynickx - foto André Nulens

Ontwerp

Saidja Heynickx

Willem Huveneerstraat 01

3200 Aarschot

+32 472 955 273

saidja@skynet.be

www.saidjaheynickx.be

Arch.Saidja Heynickx - foto André Nulens

Lees hier alle artikels van dit dossier.

Postcode

Onze partners