Nieuw op 1 juli: recyclagebijdrage voor nieuwe zonnepanelen

27/06/16 om 17:53 - Bijgewerkt om 17:52

Bron: Belga

Wie in Vlaanderen nieuwe zonnepanelen installeert, moet vanaf 1 juli een recyclagebijdrage van 4 euro per paneel betalen. Dat geld komt terecht in een fonds dat zal worden gebruikt voor de kosteloze inzameling en recyclage van afgedankte zonnepanelen. De regeling is te vergelijken met de terugnameplicht bij elektronische apparaten.

Nieuw op 1 juli: recyclagebijdrage voor nieuwe zonnepanelen

Tijdens de eerste vier maanden van 2015 werden in Vlaanderen dubbel zo veel zonnepanelen geplaatst als in dezelfde periode in 2014. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. © BELGA

De milieubijdrage geldt voor nieuwe panelen en moet ervoor zorgen dat de recyclage later, wanneer zonnepanelen in grote mate worden afgedankt, nog steeds gefinancierd kan worden. Het bedrag van de bijdrage is nu vastgelegd op 4 euro, maar een beheersorganisme kan dat elk jaar opnieuw vastleggen.

De producenten van zonnepanelen krijgen een terugnameplicht. Die verplichting geldt voor alle zonnepanelen, ook voor de huidige installaties. Voorwaarde is wel dat ze integraal ingezameld kunnen worden en dus niet al te veel vermengd zijn met andere afvalstoffen. Een beheersorganisme moet ook zorgen voor voldoende terugnamepunten. Zo moet 90 procent van de laatste houders of eigenaars zijn afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen kunnen inleveren bij een inzamelpunt binnen een straal van 40 kilometer van zijn woonplaats. (Belga)

Postcode

Onze partners