Grootste windmolen ter wereld is klaar

12/09/16 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

Voor de kust van Engeland is de grootste windmolen ter wereld geïnstalleerd. Hij is bijna 200 meter hoog.

Grootste windmolen ter wereld is klaar

© Getty Images/iStockphoto

Vorige week heeft Dong Energy een windturbine van 195 meter hoog geïnstalleerd. Hij is meer dan dubbel zo hoog als de Big Ben, de bekende Londense toren, merkt het Deense energiebedrijf op. De windmolen staat dan ook in Engelse wateren, op de Burbo Bank Extension, een windmolenpark voor de kust van Liverpool.

Daar komen nu nog 31 van die enorme windturbines bij. Elke turbine zal een vermogen van 8 megawatt hebben. Bij zijn voltooiing zal het windmolenpark een vermogen van 258 megawatt hebben, genoeg om 230.000 huizen van stroom te voorzien.

Lagere kostprijs

De windmolens worden gebouwd door het Deense Vestas, de grootste windturbineproducent ter wereld. "Door grotere turbines te gebruiken, kunnen we de kostprijs om schone, hernieuwbare energie aan Britse huizen te leveren omlaag brengen", zegt Claus Bøjle Møller, projectdirecteur bij Dong Energy.

Wanneer de Burbo Bank Extension operationeel is, normaal gezien in de eerste helft van volgend jaar, zal Dong Energy over achttien windmolenparken op zee beschikken. Daarvan bevinden zich er elf in Britse wateren. (IPS)

Postcode

Onze partners